област Велико Търново
Сподели
14 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Кандидатите на ГЕРБ-СДС в населените места на община Велико Търново: Модернизация на училищата, основни ремонти на междуселищните отсечки, изграждането на хосписи за хората в нужда

Кандидатите на ГЕРБ-СДС в населените места на община Велико Търново: Модернизация на училищата, основни ремонти на междуселищните отсечки, изграждането на хосписи за хората в нужда
Жителите на Ресен, Никюп, Хотница, Русаля, Дичин и Водолей споделиха очакванията си за развитие на региона
 
За образованието като стратегически и национален приоритет за ГЕРБ и усилията за бъдещето на децата говори кандидатът за народен представител и досегашен областен управител проф. д-р Любомира Попова по време на среща в част от населените места в областта. Тя припомни пред жители на с. Ресен, че за целта правителството тази година осигурява за родителите на децата от първи и осми клас подкрепа с по 300 лева, по 150 – за първия и 150 лв. за втория срок и допълни, че ще бъдат осигурени средства и за модернизацията на българските училища.

Попова говори и с жителите на село Никюп за проблемите в населеното място, за които тя полага усилия да разреши заедно с тях последните години. „Състоянието на пътя, който свързва селото с археологическия комплекс „Никополис ад Иструм” е мой личен приоритет. През изминалата година внесохме проект за него в Междуведомствената комисия, но заради ковид кризата финансирането беше ограничено“, сподели отново тя.
За проблема в финансирането на отсечката до резервата се ангажира и кандидатът и досегашен народен представител Станислав Стоянов. По време на срещата с никюпчани той сподели, че вече е провел среща със заместник-министър Николай Нанков. След актуализация от община Велико Търново и община Горна Оряховица, проектът предстои да бъде финансиран по оперативните програми. Археологическият обект е тема, с която е свързан и кандидатът Никифор Тодоров - учител и човек, активно ангажиран с археологията. „Всяка година редовно водим тук децата от училището, където преподавам, защото това е това е един от най-големите антични градове в Европа. Нещата, които се направиха за самия комплекс са положителни както в представителността на целия античен град, така и за развитието на селото“, споделя той и допълва, че за изследването на Никополис той е написал множество публикации в научни издания. Като учител Тодоров се присъединява към активните политики на ГЕРБ в сферата на образованието с основна идея децата да останат в България и да се развиват. Той е уверен в продължаването на инвестициитев ремонти на училища и образователна инфраструктура.За приоритетното разкриване на хосписи за хора с тежки увреждания и в тежко здравословно състояние се ангажира досегашният директор на социалните дейности в Община Велико Търново Росица Димитрова. Тя припомни за направеното чрез програмите за грижа в домашна среда с финансиране от държавата и с европейски средства. „Тези мерки за социална, здравна и образователна подкрепа ще продължим да ползваме и в следващия мандат на управление, в който важните фокуси ще бъдат здравеопазването и социалните дейности. Вярвам, че със съдействието на проф. д-р Костадин Ангелов и усилията на социалното министерство ще успеем да направим необходимото за хората в нужда“, увери още тя. Димитрова е убедена, че най-важното за всички е да имаме обучени деца, здрави семейства и млади хора, които със своите комепетнции ще могат да помагат на възрастните хора и на хората с увреждания. Грижата за децата бе подкрепена от Вероника Михайлова – координатор на фондация „Искам бебе“ за Велико Търново. Като кандидат от листата на ГЕРБ-СДС тя сподели за каузата на която се е посветила вече 14 години, а именно да помага на хората, които искат деца. Програмата, по която тя работи с фондацията, подпомага двойки с репродуктивни затруднения. Чрез тази прогрма вече има 65 родени деца. Подпомогнати са финансово над 170 двойки в общината. Политиките за младежта са водещи за досегашния общински съветник и настоящ кандидат за народен представител Георги Недев, който се ръководи от мотото, че създавайки добри условия за децата в образованието, трябва да има добри условия за спорт и здравословен начин на живот и счита, че трябва да продължи да работи за създаването на устойчиви политики в тази посока.

Д-р Николен Стойнов и д-р Валентин Точков от областната болница във Велико Търново и кандидати за 45-ото Народно събрание засегнаха пред жителите на населените места актуалната тема за здравеопазването.
За Стойнов натрупаните проблеми се решават един по един през последната година. „Мога да кажа, че за толкова години, не сме имали министър като проф. д-р Ангелов, който така дълбоко да вникне в проблемите на здравеопазването. Подобри се категорично материалната база в областните болници, която изоставаше спрямо частните. Намали се отливът на младите специалисти към частните структури и чужбина. Държавните болници за последната година станаха по-атрактивно място за работа в сравнение с частните“, разкрива хирургът и споделя, че за великотърновската болница само в рамките на една година за подобряване на материалната база са отпуснати над 2 милиона лева. Идеята на здравния министър и на правителството всички бивши окръжни болници да станат високотехнологични подкрепя и д-р Точков. „Това ще рече, че съвременната апарутара на най-високо ниво и квалифицираните специалисти да дойдат при нас. Това е идеята през следващия мандат на програмата на партия ГЕРБ. Младите лекари да останат при нас“, казва още педиатъра.

Магистрала „Хемус“, като един от приоритетите за правителството на ГЕРБ в настоящия мандат, е акцент и в програмата на коалиция ГЕРБ-СДС. Досегашният депутат Станислав Стоянов обясни на жителите на селата до чиято близост ще преминава трасето на магистралите „Хемус” и „Русе-Велико Търново”, което ще доведе до увеличаване на инвестициите и доходите. АМ „Хемус” ще бъде готова до 2024, а „Русе- Велико Търново” е планирана за активно строителство в новия програмен период. Целта е да се изравнят стандартите между Южна и Северна България. За правителството е прироритет и ВиК – инфраструктурата, създаден е държавен холдинг с ресурс над 1 млрд. лева, който вече работи и се приемат проектни предложения. Чрез него в следващия мандат ще бъдат решени редица наболели проблеми с водоснабдяването и канализацията в малките населени места.

                                                       
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ