област Велико Търново
Сподели
04 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново

Кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново
Едномесечна кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново този петък (6 юли).


Стартът ще бъде с информационен семинар, който ще бъде открит в 17,30 ч. в сградата на Общината. Лектори ще бъдат д-р Светла Копчева – ревматолог в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт. Участие ще вземат също психолози, представители на Регионалната здравно-осигурителна каса и на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.

Поставени за обсъждане ще бъдат теми, свързани с диагностиката, възможностите за лечение на различните заболявания, практическите насоки за превъзмогване на поставената диагноза и за овладяване на стреса, техники за физиотерапия и др.


Срещата е открита за обществеността и ще се състои в новата зала на Общинския съвет, намираща се на третия етаж в сградата на Община Велико Търново.

От 9 юли до 9 август В Старата столица ще бъдат провеждани и безплатни прегледи при ревматолози. Хората на възраст между 18 и 50 години, които нямат диагноза, но имат симптоми, могат да се запишат на тел. 070010126. Симптомите за ревматично заболяване са болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин, посочват организаторите на кампанията.
           
Инициативата „Кажи не на страха, попитай ревматолог“ е организирана от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ и е подкрепена от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова-Проданова, от Община Велико Търново и от Институт за здравно образование.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ