област Велико Търново
Сподели
05 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Как ще усетим поевтиняването на природния газ във Великотърновска област?

Как ще усетим поевтиняването на природния газ във Великотърновска област?
Сред най-обсъжданите теми през изминалите дни е поевтиняването на природния газ за България с над 40% от досегашната му стойност. Това безспорно е огромен успех за българското правителство, но какво всъщност означава за гражданите и най-вече за нашата великотърновска област. 

Разходите на тежката промишленост ще намалеят, а оттам и на произвежданите от нея стоки и услуги. Колко по-евтин ще е газът, а след това и произведените стоки или услуги, зависи от това дали предприятията купуват директно от „Булгаргаз“, или чрез посредник, както и от месечните борсови цени. 
Въпреки това, поевтиняването с 40% не означава, че крайната цена на газ ще намалее също с 40%. Там са включени и различни такси, пренос и т.н. „Стоката не е 100% природен газ. Природният газ участва във формирането на крайната цена като себестойност в различна степен“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България за BTV. 

При битовите потребители на газ, крайната цена ще е от 20% до 24% по-ниска. Една от основните стоки – хлябът - се очаква да поевтинее с едва около 1%. В най-голяма степен поевтиняването ще се усети в домакинствата, които се отопляват на газ. Техните сметки също се очаква да намалеят с малко над 20%. Очаква се потребителите, които вече се отопляват на газ, да им бъдат намалени бъдещите сметки в размера на намалението със задна дата (5 август 2019г.).

Какво да очакваме в бъдеще? Цената на природния газ вече е обвързана с тази на нефта. Следователно, когато цената на нефта поскъпне, ще поскъпва и природният газ. Експерти обаче успокояват, че там пазарът е достатъчно конкурентен и не се очакват големи сътресения.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ