област Велико Търново
Сподели
31 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Как се гледат деца по време на Ковид пандемия

Как се гледат деца по време на Ковид пандемия
Карайте ги да се движат, обяснявайте им опасността от зараза, но не ги превръщайте в отшелници

Траяна Стоянова е майка на две деца - на 3 и 6 години. Разказва, че да си майка по време на Ковид пандемия е голямо изпитание. Не само за малчуганите, но и за нея самата.

„Въоръжаваш се с огромна доза търпение”, предупреждава тя и споделя личен опит: “На първо място, е хубаво да имаш програма за деня, която трябва да е различна всеки ден, тъй като на децата бързо и лесно им омръзват всички занимания. Да ангажираш вниманието на едно дете за по-дълъг период е изключително трудно, особено когато в ситуация на изолация, децата по цял ден стоят вкъщи, не играят с други хлапета, не изразходват енергия и често са раздразнителни”.

Изпитанието, логично, е за всички - за училището и родителите, за министерството на образованието и за управлението на държавата като цяло. И, ако необичайната за всички ни ситуация беше опрадвание преди година, то е непростимо сега да продължаваме да живеем в същия хаос, смята младата майка, която е представител на гражданската квота в листата на “БСП за България” във Велико Търново.

Тя е категорична, че така, както бяха прогнозирани втората и третата вълна на вирусната инфекция в Европа, така и втората учебна година под карантина трябваше да бъде по-внимателно планирана. Сега, според нея, он лайн обучението е отбиване на номер. И е невъзможно да се случи без присъствието на възрастен човек до всеки от по-малките ученици. Траяна недоумява как онлайн може да бъде научено едно дете да чете и да пише? Дъщеря й ще е първи клас наесен и семейството вече се стяга малката да е подготвена с тези умения до първия школски звънец, за да не изостава после. Решението, според кандидата за народен представител, е в по-гъвкавите схеми на редуване на онлайн с присъственото обучение. От една страна: половината клас в час, другата половина - у дома, като двете групи се сменят всяка седмица.
И още: Малките ученици са ангажирани по 4 часа на ден. При по-добра програма и включване на заместващи училители и възпитатели, групите биха могли да се редуват в различни часови пояси присъствено всеки ден. Отделно програмата би могла да е пригодена за това редуване: в дните онлайн децата да получават повече информация по разказвателните предмети, а, когато са в клас - да добиват практически знания и умения.

Часовете онлайн от по 20 минути за първолаците са абослютно безполезни. Докато разберат коя тетрадка да извадят и на коя страница са думите, които диктува госпожата, часът най-често вече е свършил. А колко притеснения, нерви и дори сълзи коства това принудително несправяне със задачите.
 
Траяна няма наблюдения за дигиталното образование при по-големите ученици, но има сериозни резерви към методиката за оценяване и контрол на качеството на образованието при гимназистите и студентите.

“Безспорно периодът е труден. Няма начин да не “берем плодовете” на това псевдоучене още десетилетия наред. Но вместо да учим уроци сега ние продължаваме да имитираме дейност. Защо? Пред кого? Кому е нужно”, недоумява Траяна Стоянова. Самата тя е завършила публична администрация и имам 2 магистратури - по управление на европейски проекти и по туризъм.

Затворена у дома с двама малчугани Траяна изтъква, че задължително трябва да се предвидят физически упражнения. Карантината можеше да не им отнема поне това: в по-топлите дни часове сред природата щяха успешно да заменят заниманията в затворена класна стая. Децата обичат и трябва да се раздвижат. Да знаят от малки, че движението е здраве. Танците на любими техни песни са неизменна част от всекидневното им разтоварване.

За да се запазят интересът и концентрацията на детето, е хубаво родителите да измислят начини за стимулиране изпълнението на задачите – при решена задача, детето ще получи лакомство, нова книжка или още по-добре - възможност да приготви с мама любимата закуска или десерт. Ако детето изпитва затруднение с нещо, родителят трябва да го напътства, докато то само стигне до правилния отговор. В никакъв случай не трябва да се повишава тон и да се отправят закани към детето - така то би се притеснило още повече и е по-вероятно да не изпълни задачата успешно. От друга страна, при всяко изпълнение на дадена задача, детето трябва да бъде похвалено, за да може то самото да е щастливо от това, което е направило, и да му се покаже, че родителите му също са горди с него.

След обучителната програма може да се използват разтоварващи игри, които да обогатят въображението на детето. Развиването на креативното мислене, освен че е забавно, е и добър шанс за детето да отрази своята същност, да даде, макар и неволно, знак на родителите си какво буди интересът му и кое му се отдава повече. Хубаво е да се насърчават децата да си играят заедно, ако са две и повече. Могат да нареждат пъзели, конструктор, кукли, могат да готвят, да танцуват заедно. Важното е играта да е споделена и да им носи радост, но също да ги учи и на отговорност. В тази връзка основна част от навиците им е в края на заниманието, те да знаят, че трябва сами да подредят  разхвърляното и да поддържат ред по отношение на играчките.

Ако детето в семейството е едно, трябва да му се отделя повече внимание за игра, за да не се чувства то самотно и пренебрегнато. Давайте му да се обади на някое приятелче по телефона, на баба, дядо или някой близък, който ще го накара да се усмихне и да се почувства обичано. Обяснете му защо то не може да се срещне с тях. Говорете с него на важни за него теми, отговаряйте на въпросите му, задавайте на свой ред такива, карайте го да разсъждава и не забравяйте – децата са деца, но понякога разсъждават по-добре и от възрастните.

Освен това винаги имайте предвид, че децата са изключително сензитивни  - не трябва в ситуация, в която на вас ви е трудно, те да разбират за това. Много родители загубиха работата си вследствие на пандемията и локдауна за цялата държава – това обаче не означава, че детето трябва да страда заради това.

Изключително важно е всеки родител да обясни на по-големите си деца, защо те не могат да се виждат с техните връстници или защо не могат да излизат навън. Децата трябва да се третират като големи хора, по-вероятно е те да разберат, че „навън” има болест, която е опасна и трябва сами да се пазят, за да не се разболеят, отколкото, ако само им се повтаря, че не трябва да излизат. В тази връзка въпросът за хигиената трябва да бъде обсъден с всяко дете, въпреки че понякога е трудно за децата да разберат защо нещо, което не изглежда мръсно, всъщност е основен преносител на бактерии и вируси. И все пак е достатъчно да им се напомня да измиват ръцете си всеки път, когато влязат вкъщи или сядат на масата да се хранят.

И на последно място, но не по важност, Траяна казва, че не трябва да се насажда мислене на детето, че трябва да страни от другите деца, а и от хората като цяло. Тази пандемия ни накара да се отчуждим един от друг, да не се прегръщаме и да не показваме физическа близост. Обаче съществува надеждата, че скоро нещата ще се подредят и всички отново ще се смеем заедно. Нека детето знае, че детството е за игри и смешки, за безгрижност и обич и че „страшната болест” скоро ще отшуми... 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ