област Велико Търново
Сподели
24 юли 2019
Автор: ОбластВТ

Йоанна Катрева е първият студент по Археология от школата на Исторически музей в Горна Оряховица

Йоанна Катрева е първият студент по Археология от школата на Исторически музей в Горна Оряховица
Приключи петият сезон на археологическите разкопки в Ряховец. Археологът Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново и ръководителят Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица разказаха за новите открития и проучвания в крепостта.Тази година в лятната школа се включиха повече деца и продължи по-дълго време. През този сезон за първи път участие взеха и ученици от лясковското училище „Максим Райкович“ и търновското „Емилиян Станев“.

Новост в дейността на работния екип е откриването на още един сектор – Южно подградие. За последно там е имало разкопки преди 30 години. Разчистена е над 200 кв. м. територия. Доизяснява се предназначението на намиращата се там сграда. Под нея има яма от Елинистичната епоха (3 – 1 в. пр.н.е.). Археолозите са открили там два амфорни печата, съвсем различни от познатите до момента. Характерното за тях е, че са анепиграфски – без надпис, с чисто графично изображение. Това е вид подражание на традиционните гръцки амфори, с които се търгувало зехтин, вино, масло. Наред със съдовете, открити са и няколко имитационни монети. Те се явяват като реплика на монетосеченето на Одесос.Срещат се с различна честота – от Провадия до Севлиевското плато. Интересното е, че най-голямо количество на едно място на този вид монети се срещат в Ряховец. От тази информация следва да правим извода, че местността е била значителен тракийски център, обясниха още ръководителите на екипа Илиян Петракиев и Мая Иванова.Тази година продължиха проучванията и в Северната крепостна порта. Тук е открит средновековен некропол от 13 век, който за изненада на екипа, се развива извън крепостта.

След редица успешни открития, инициативата е получила покана за участие в международен проект на Унгарския национален музей, който ще изследва присъствието на куманско ДНК на Балканите. Тази година на крепостта Ряховец има разкрити четири средновековни гроба. Вероятно са от еднофамилен некропол, съдейки по това, че част от тях са в една редица, поясниха още археолозите.Всеки сезон е съпътстван с много находки. До момента са намерени около 1300, като преобладават монетите. Предстои да бъдат изчистени керамичните предмети, помощ за което ще окажат участниците в доброволческата кампания Семейни съботи.Огромна гордост от учениците, проявили интерес към дейността на терен в крепостта изказаха археологът Илиян Петракиев ръководителят Мая Иванова. Похвалиха се и с първия студент по „Археология“ от тяхната школа – Йоанна Катрева. Горнооряховката е приета в Софийския университет. Работила е на три обекта и е ръководила група от деца. Ученичката от СУ „Георги Измирлиев“ Румина Трифонова също е от дейните участници. Нейната страст е антропологията. Помага в почистването на находки и документирането им. Габриела Ангелова била на 9 години, когато дошла за първи път. Вече е шестокласничка и е сериозно ангажирана с археологическите дейности. Ще участва и в почистването на намерените предмети. Нейният интерес е керамиката и сглобяването на съдове. Относно археологията, ние не сме провинция – заключиха ръководителите на проекта в Ряховец.За работата на археолозите тази година са осигурени 20 хил. лв. от Община Горна Оряховица и също толкова от Министерството на културата. С всяка година се увеличават и частните дарители от региона. Сред тях са Ангел Дучев („Пиано Бар“ – Г. Оряховица); Йордан Манчев („Сага 2000“ ООД);  Анастас Начев (Бар Империал); Антон Вълев (Antonio's Pizza & BBQ); Александър Павлов („Алексис“ ЕООД); както и един анонимен дарител. Общините на Лясковец и Горна Оряховица осигуряват транспорта на децата до крепостта. Екипът с надежда очаква нови дарители.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ