област Велико Търново
Сподели
22 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Историкът Емил Врежаков: В Македония оценяват високо приноса на България за европейската интеграция на региона

Историкът Емил Врежаков: В Македония оценяват високо приноса на България за европейската интеграция на региона
В Македония оценяват високо българското европредседателство и изразяват благодарност за приноса на България към европейската интеграция на региона. Това заяви великотърновският историк Емил Врежаков, след завръщането си от македонския град Струмица, където участва в международна кръгла маса, организирана от българския Институт за политика, съвместно с Институт за икономически стратегии и международни отношения - Охрид.Сред участниците на форума бяха проф. Васко Наумовски - посланик на Република Македония в САЩ и бивш вицепремиер по европейските въпроси, и проф. Андрей Лепавцов - експерт в Министерство на външните работи на Република Македония, бивш посланик и ръководител на мисията на Македония в Европейския съюз в Брюксел. Пред широката аудитория двамата дипломати определиха България като „една истинска балканска страна, която постави на първо място в европейската политика разрешаването на балканските въпроси”.

 В рамките на форума в Струмица бяха разгледани темите „Единни Балкани – гаранция за просперитет и сигурност на ЕС“ и „ЕС преди и след изборите за европейски парламент“.

Участниците в кръглата маса акцентираха върху необходимостта от засилено сътрудничество между балканските страни, изтъквайки, че ако пътят на Балканите към ЕС е на запад, то за Македония е на изток – през България, тъй като евроинтеграцията на Македония трябва да премине през България, като най-близки народи.

По време на дискусиите Емил Врежаков подчерта: „Усилията на България и Македония трябва да бъдат насочени към укрепване на двустранното икономическо партньорство, отпадане на търговските мита, изграждане на транспортна инфраструктура и реализация на съвместни проекти. Нашата хилядолетна история е едно общо и неделимо цяло и не бива да допуснем няколко десетилетия на изкуствено разделение да заличат тази жизнена връзка, особено сега, когато Македония има шанс да бъде част от голямото семейство на обединена Европа и заедно с България да продължим напред в общ път ”.

Великотърновският историк Емил Врежаков, който е член на областното ръководство на МГЕРБ, участва в събитието по покана на българския Институт за политика, чийто възпитаник е. „България ще продължи да бъде искрен приятел на Македония. Смятам, че българската политика трябва да има приемственост в това отношение и трябва да бъде последователна, независимо какви правителства ще идват през годините напред. Щастлив съм от факта, че днешното българско правителство, начело с премиера Борисов, води активна политика по отношение на Македония и Западните Балкани и то в много позитивна посока”, категоричен е Емил Врежаков.
 
На снимката: Емил Врежаков (вляво) и проф. Андрей Лепавцов
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ