област Велико Търново
Сподели
15 май 2021
Автор: ОбластВТ

Инж. Добромир Добрев точи баница на празника във Върбица

Инж. Добромир Добрев точи баница на празника във Върбица
С много гости от близо и далеч започна Празникът на дрипавата баница в горнооряховското село Върбица. Тринайсет фолклорни формации и ансамбли вземат участие в пъстрата програма. Освен представители на местните читалища, има и гости от Стражица, Попово, Търговище, Плевен.  

„Искрено съм щастлив, че след една година прекъсване, отново възраждаме една традиция, подета от нашите деди. Пожелавам на всички чудесно настроение на празника на уникалната за нас, българите, баница. Надявам се, че журито ще бъде обективно и ще излъчим най-достойната дрипава баница за тази година”, приветства гостите кметът на общината инж. Добромир Добрев.

Сцената стана повод организаторите от НЧ „Градина-Върбица 1894” да получат награда за извоюваното първо място в конкурса „Най-любим традиционен кулинарен фестивал”. Надпреварата се проведе миналата година в началото на пандемията. Стоян Стоянов – управител на агенция PRoWay, която организира кулинарните фестивали в България, лично връчи наградата.

Кметът инж. Добрев, заедно с председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кмета Григор Минков и други представители на Общината, с удоволствие разгледаха павилионите, отрупани с най-различни тестени лакомства. Баба Стефка покани кмета да разточи кори за домашна баница. С тежката задача, той се справи с лекота. Тя му постави отлична оценка. „Както всяка година, той се справи отлично, има чалъм, знае как да точи с чевръсти движения. Каза, че баба му го е учила. А щом е така – няма грижи”, каза още баба Стефка. С готовите кори ще бъде приготвена върбишка баница със сирене или лапад.

Всички участници и гости с нетърпение очакват оценката на журито.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ