област Велико Търново
Сподели
08 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Инж. Добромир Добрев: Сградата на "Социално подпомагане" беше една от последните без газификация

Инж. Добромир Добрев: Сградата на Социално подпомагане беше една от последните без газификация
С пресконференция приключи проектът по реконструкция и обновяване на Дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица.

Общата стойност на ремонта възлезе 804 172,13 лева. Това поясни работният екип от Общината, с ръководител Ивайло Обрешков и технически ръководител Ралица Асенова.

„Това е един проект, който е от значение както за работещите, така и за потребителите на социални услуги. Дирекцията е втората най-посещавана сграда в града, след Общината. С мерките за енергийна ефективност, се постигна максимален ефект“, каза кметът инж. Добромир Добрев.

Сградата не е претърпяла сериозен ремонт от самото си създаване през 50-те години до сега. Правени са само козметични или частични ремонти. Освен това е и една от последните здания, които не бяха газифицирани. До сега отоплението беше на мазут.

„За работещите в сградата, ремонтът беше от изключителна важност. Промяната направи работната атмосфера много приятна. Целият ни екип е благодарен на Община Горна Оряховица. Работата беше организирана и благодарение на комуникацията на двете страни, проектът приключи бързо. За нас беше важно да не прекъсваме работния процес и хората да не чувстват дискомфорт от идването си в дирекцията“, коментира директорът на ДСП – Горна Оряховица Боряна Кирилова и подчерта, че сградата е втори дом за служителите, които вече идват с по-голямо удоволствие на работа.

Припомняме, че по проекта се извърши обновяване на основната сграда и пристройки - работилница, три гаража, архив. Направена бе външна изолация на стените, а на плоските покриви бе поставена топлоизолация и двойна хидроизолация. Таванската плоча на основната сграда също е топлоизолирана.Подмяна претърпяха и дървените прозорци с нова ПВЦ дограма, както и всички външни метални и дървени врати. Монтирани бяха стоманени двупанелни радиатори, с изградена нова тръбна мрежа, а топлоподаването в помещенията вече е с автоматично регулиране. Монтиран бе отоплителен котел с възможност за работа на природен газ. Подменени са и старите лампи с нови лед енергоспестяващи осветителни тела.

За хората в неравностойно положение има изградени рампи на входовете за достъпна среда, а за преодоляване нивата на стълбището са монтирани платформи за придвижване с инвалидни колички. Клетките в санитарните помещения и санитарните прибори са преустроени за хора с увреждания. Извършен е и ремонт на покрива на южното крило, отводнителната система и възстановяването на бетоновите настилки около сградата.

Общата сума 804 172, 13 лева включва съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (625 107,00 лева), от националния бюджет на Република България (110 313,00 лева) и от Община Горна Оряховица (68 752, 13 лева). Ремонтът е извършен от фирма „Емили Строй“ ЕООД.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ