област Велико Търново
Сподели
22 окт 2019
Автор: ОбластВТ

Инж. Добромир Добрев прокара мащабния проект за новата индустриална зона

Инж. Добромир Добрев прокара мащабния проект за новата индустриална зона
Горна Оряховица е една от четирите локации, в които държава и Община съвместно започват изграждане на индустриална зона.

Министърът на икономиката Емил Караниколов и инж. Добромир Добрев обсъдиха на място в Горна Оряховица развитието на индустриалната зона. Те обявиха подписването на меморандум за сътрудничество между Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Общината пред журналисти. Инициативата бе започната през март 2018 година.

Министър Караниколов сподели, че Общината е една от малкото, които са имали готови проекти за индустриални зони. „Имате уникален за Балканите терен – с летище и жп инфраструктура, както и съвсем скоро ще имате скоростен път. От тази гледна точка, общинската администрация ще предприеме действия за създаване на общинско дружество, а след това държавата през НКИЗ ще даде началото на изграждане на индустриална зона. За целта трябва много бързо да работим по зоната, защото от години нищо не е правено по нея. Сигурен съм, че и местни инвеститори ще имат интерес. През тази седмица имаме и среща с италиански предприемачи, които търсят терен близо до летище“, каза още министър Караниколов.„В националната стратегия на България, за Горна Оряховица е предвидено изграждането на интермодален терминал, който да съпътства трите вида транспорт – сухопътен, железопътен и въздушен. Зоната се намира в непосредствена близост до терените за изграждане на терминала. Така че този проект е първата крачка за вдигането нивото на общината като индустриален град“, изясни инж. Добромир Добрев.

Проектът на новата индустриална зона предвижда изграждане на ВиК, газ, електричество, пътна инфраструктура, както и готови халета за инвеститори, които желаят. Зоната обхваща 255 декара. Вече има интерес към зоната от трима чуждестранни инвеститори. Единият се занимава с полиграфия, а другите – със самолети.

Към момента в процес на подготовка е и законодателство за индустриални зони, независимо дали са частни, държавни общински или от смесен тип.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ