област Велико Търново
Сподели
15 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Инж. Добромир Добрев връчи лауреатските награди на отличените на Петропавловския събор изпълнители от общината

Инж. Добромир Добрев връчи лауреатските награди на отличените на Петропавловския събор изпълнители от общината

Кметът инж. Добромир Добрев връчи лауреатските награди на отличените на Петропавловския събор изпълнители от община Горна Оряховица. ХVІ-то издание на събора се проведе на 26 и 27 юни, а изпълненията на всички участници във форума бяха оценявани от творческа комисия с председател академик Крум Георгиев и членове проф. д-р Елена Кутева, проф. д-р Даниела Дженева и д-р Илия Вълев.

В раздел „Народни хорове за обработен фолклор“ с лауреатска награда е отличен Женски народен хор „Росна китка“ при НЧ „Развитие – 1884“с. Поликраище с диригент Георги Петров. Хорът получи плакет, грамота и парична награда в размер на 100 лв.

В раздел „Певци“ лауреатските награди са за Ивета Попхристова и Калина Кушева. И двете момичета представят НЧ „Развитие -1884“ в Поликраище, а техен художествен ръководител е Вяра Петрова. По статут наградата е една, но журито бе впечатлено от двете индивидуални изпълнения и реши да я раздели на две по 50 лв. Ивета и Калина получават също грамоти и плакет.

Калина Кушева изпълни песента „Излел е Дельо хайдутин“ в съпровод на гайда от Алекс Капинчев, чийто художествен ръководител е Тихомир Йорданов, при официалното откриване на събора. В откриването участваха също Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък-1869“ в Горна Оряховица с главен художествен ръководител и диригент на хора Георги Петров, диригент на оркестъра е Тихомир Йорданов, а хореограф е Петър Петърчев.

Очарован съм от вашите изпълнения. Във всичко, което правите, влагате сърцата си. Не спирайте да бъдете посланици на българския фолклор, пожела на момичетата и техните художествени ръководители кметът инж. Добромир Добрев.
Общо 18 лауреатските награди бяха раздадени на Петропавловския събор, всяка с парично изражение от 100 лв., диплом и специален плакет. Връчени бяха и три специални парични награди на кметовете на трите общини, съорганизатори на Петропавловския събор – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Всяка от тях е в размер на 200 лв., специален плакет и диплом.

Награда на Кмета на Община Горна Оряховица получава Народен ансамбъл „Изворче“ при Дом на културата - Кантимир, с. Викторовка, Молдова с художествени ръководители Валентина Постика и Валери Постика за цялостно представяне.
Наградата на Кмета на Лясковец бе връчена за цялостно представяне на съставите при НЧ „Братя Грънчарови-2002“ в Горна Оряховица - Детска фолклорна студия „Раховче“ с художествени ръководители Иван Иванов и Румяна Русева, Фолклорна компания „Сидер войвода“ с главен художествен ръководител Иван Иванов и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ с художествени ръководители Стелиан Кънчев и Румяна Русева. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ