област Велико Търново
Сподели
22 сеп 2018
Автор: ОбластВТ

Инж. Даниел Панов: „Независимостта е резултат от единството между политици и народ. Когато сме обединени от общобългарска кауза, няма невъзможни неща“

Инж. Даниел Панов: „Независимостта е резултат от единството между политици и народ. Когато сме обединени от общобългарска кауза, няма невъзможни неща“
Уважаеми великотърновци, уважаеми българи,

Преди 110 години в крепостта Царевец и в святата за българския народ църква „Свети Четиридесет мъченици“, България изумява света. На 22 септември 1908 година е обявена българската Независимост. Този държавнически акт, носител на много силно национално достойнство, е сред най-великите в новата история на Родината и е сред най-ярките събития в Европа, случили се в зората на миналия век.
Цар Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов, заедно с целия български народ смело, решително и категорично заявяват пред целия свят, че България – свободна и съединена, заслужава да бъде и ще бъде независима!
И това българско чудо се случва именно тук, в Търновград – вечната, историческата българска столица! Мястото не е случайно. От Търновград славните Асеневци 208 години управляват Второто българско царство.  Нашият град става символ на Независимостта - всичко това показва решителността на политици и народ България отново да бъде онази силна и независима европейска държава, каквато е била при Асеневци, за каквато мечтаеха и нашите големи национални водачи – Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, апостолите от Априлското въстание. 
Затова Търново и България празнуват, а на 22 септември камбаните  бият тържествено. Затова 22 септември е сред най-българските празници и е кощунство да му се посяга, както бе в един отминал строй.
Обединени от висша кауза след историческото Съединение, с Независимостта нашите предци постигат още една победа срещу неправдите от Берлинския конгрес. От 22 септември 1908 година България отново е равноправна с останалите европейски държави. Нашият народ си възвръща своето изконно право за свободно развитие и просперитет и действително го постига!
Независимостта ни учи колко важно е националното обединение и единството. 
Преди 110 години политическите пристрастия, личните стремежи и цели остават на заден план. 
Държавният глава, правителството и народът действат в съзвучие! За тях българските национални интереси са над всичко! Когато има единство, когато има справедлива, общобългарска кауза, тогава няма невъзможни неща. 
Затова, едва 7 години след Освобождението, Съединението на България успява!
Затова, само три десетилетия след края на петвековната тирания България затвърждава де юре своя равноправен европейски статут на независима държава! 
Съединение, Независимост, Сила – това са ключовите думи! Това е урокът от историята, в който ние всички трябва да вникнем. Това е истинската, съдържателната визия за Велико Търново, за всеки български град, за България! 
Единството е ключът към вратата, отваряща пътя към по-доброто бъдеще пред всички нас.
Само така ще бъдем достойни наследници на славните български царе, на великите възрожденци, на нашите предци, за които свободна, обединена, независима и силна България бе житейска кауза и идеал. 
Дълбок поклон пред българските герои!

Честит празник! Честит Ден на Българската Независимост! Да живее България!

Даниел Панов
Кмет на Велико Търново


ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ