област Велико Търново
Сподели
23 май 2019
Автор: ОбластВТ

Инж.Добромир Добрев: Европейските средства в Горна Оряховица надхвърлят 35 милиона лева. Нека да потвърдим европейското й развитие

Инж.Добромир Добрев: Европейските средства в Горна Оряховица надхвърлят 35 милиона лева. Нека да потвърдим европейското й развитие
Инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица: Европейските средства в Горна Оряховица надхвърлят 35 милиона лева

Нека да потвърдим европейското й развитие!

 
-Инж. Добрев, част от българите подценяват традиционно евроизборите, не излизат да гласуват и активността остава ниска? Как ще ги убедите във важността на този вот?
-Така е, хората мислят, че евроизборите не са важни, но те грешат. Мисля, че е изключително важно да гласуват. Все пак да не забравяме, че България е част от европейското семейство и изпълнява европейското законодателство. Освен това за 12 години в България влязоха милиарди от ЕС - най-преките и в най-голям размер чуждестранни инвестиции. През последните години и община Горна Оряховица се възползва от европейската солидарност и се реализираха над 30 мащабни проекта за близо 35 милиона лева, които са в полза на всички граждани.

-Има ли ефект от тези европейска помощ в общината?
-Разбира се. Аз не случайно давам пример точно в кампанията за европейски избори със случващото се в общината. Защото то е важно за всеки българин - родното му място, там, където живее, работи и отглежда децата си. И да знае защо гласува за избори за ЕП. При предходните управления ние бяхме една много изостанала община. Социалната, здравната, образователната, културната инфраструктура не бяха ремонтирани с десетилетия. По време на управлението на ГЕРБ в Горна Оряховица зададохме нова посока в това отношение. Никой не беше ремонтирал дълги години училища, детски градини, социални домове, дневни центрове, болницата,  читалища, социални кухни, патронаж… Много неща бяха тотално занемарени.

-Защо започнахте от тях, за инвеститорите не са ли най-важни пътищата?
-Първо, в града и в доста населени места вървят ремонти на пътищата, не само по нашата инвестиционна програма с общински средства, но и от различни фондове. Реконструират се републикански пътища с пари на държавата. Но всеки един инвеститор, преди да влезе в една община, се запознава със средата на живеене, със социалните услуги, с обстановката, с нивото на безработицата (тя беше 13% преди 8 години, сега е 4%), с качеството на живот. И когато една община предложи по-привлекателни такива условия, когато има изградена логистика,  съответният инвеститор може да влезе в нея. Затова, когато подготвяхме управленската си платформа през 2015 г., нашата основна цел бе да направим вътрешната организация за по-привлекателна община.

-А какво следва?
-Следва надграждане. Следващата стъпка е отваряне на общината навън, включване към националната инфраструктура като магистрали, скоростни пътища, големи водопроводи, индустриални зони. Когато сме интегрирани и сме вдигнали нивото, ще дойдат и големите инвеститори. В момента такива още няма, но местните фирми вече имат условия.
Политиката на ГЕРБ е политика на планиране, нещата не стават на парче и за година. Нещата се обмислят за години напред. Тук ще припомня една велика мисъл на нашия съгражданин Атанас Буров, чийто паметник ще открием скоро в Горна Оряховица. „Великият политик мисли за сто години напред“. Нашите опоненти казват - сваляме ГЕРБ. Добре! Минава неделята, идва понеделник. Какво правим след понеделник? Седмицата продължава, времето тече, никой не казва какво следва.

-Все пак бъдете искрен, има ли аргументирани критики от вашите опоненти в общината? А влизат ли предложения на опозицията в общинската инвестиционна програма?
- Винаги сме се съобразявали с предложения на съветниците от БСП. Ако те са мотивирани, влизат в инвестиционната програма. Давам ви няколко примера обаче - нека горнооряховчани сами отсъдят колко аргументирани са били атаките на БСП и дали не си служат с откровени лъжи?

Например, когато стартира Националната програма за енергийна ефективност, аз и колегите – председателят на Общинския съвет, заместник-кметът, цял екип, бяхме по кварталите. Ходихме от блок на блок да разясняваме на хората, че това се прави изцяло в техен интерес. И тъкмо хората се убедят да кандидатстват, на другия ден се правят паралелни срещи от нашите опоненти, в които се обяснява на гражданите - искат ви нотариалните актове, за да ви откраднат жилищата, те ще ви вземат единственото нещо, което имате! Представяте ли си как плашеха хората?! И те, разбираемо, уплашени, се отказаха да санират старите си панелни блокове. Но пък други не се вслушаха в тези заплахи и кандидатстваха. И сега имаме 14 жилищни блока, които са санирани.

Същото е с Болницата. Нашите опоненти през 2011 г. лъжеха, че ще приватизираме, ще продадем или закрием болницата. А само за последните три години Общината вложи над 600 000 в апаратура и в ремонти - чрез европейски проекти и чрез средства от общинския бюджет. Работим отлично с ръководството на Болницата, обновяваме апаратурата, базата, ремонтират се цели отделения. Болницата излезе на печалба за първи път от 12 години и на няколко пъти се вдигаха заплатите на лекарите. Кое от предходните управления инвестира толкова средства в общинската болница?

Председателят на БСП Огнян Стоянов твърдеше, че няма да се ремонтира пътят Първомайци - Поликраище. Само че ремонтът там започна.

-Как опровергавате подобни слухове и лъжи?
-Моята молба е хората да питат, да ни търсят - ние сме отворени и прозрачни. Общината има сайт, Фейсбук страница, аз и колегите имаме приемни дни- нека да се интересуват. Ние винаги сме честни в срещите си с тях- сваляме картите на масата и казваме- може ли, как може или не може. Никога не сме ги лъгали. От 265 общини и общо 560 институции, Община Горна Оряховица заема 32-ро място по индекс на прозрачност. Но винаги ще се противопоставям на лъжите и манипулациите, които спъват развитието ни. За мен няма значение кой с какви политически убеждения или принадлежност е, ние всички сме родени в този град, живеем в него и трябва да подкрепяме развитието му! Целта ни е колкото се може повече млади хора да останат в него!

- Общината е с добър административен капацитет за проекти, след като сте спечелили и изпълнили повече от 30 проекти за 8 години?
- Да така е. За тези 8 години са реализирани над 30 проекти по европейски програми за близо 35 милиона лева, а по ПУДООС те са около 25 проекта за около 7 милиона лева. Тук е мястото да благодаря на колегите за техния професионализъм и тяхната всеотдайност! Защото екипът ни, които разработва и управлява проектите, е сочен за един от най-добрите екипи в България. А всъщност група хора от БСП го неглижират като твърдят, че нищо не се прави и градът не се променя. Въпреки, че знаят тези експерти с висока компетентност колко безсънни нощи имат! Защото ние сме се борили за всеки един проект - да не изтървем срока, да го изпълним навреме. И с лека ръка от злонамерените ни опоненти да се тиражира, че нищо не се е променило в града, вместо да се радваме, че имаме придобивки, затова, че България е член на ЕС. Тези наши съграждани, които са излезли от общината, виждат промяната - че градът върви успешно, че се развива, трябва с това да се гордеем - че постигаме нещо, че се развиваме, че има условия. Всеки едни може да се докосне, да го види, вместо да вървим със злоба, омраза и да вредим на Горна Оряховица.

-Инж. Добрев, според Вашите опоненти сякаш криете нещо от горнооряховчани?
- Аз само ще кажа, че живея в същото жилище в същия панелен блок, в което бях, когато влязох в управлението. На нечистоплътни методи и хватки не обръщам внимание.

-Саниран ли е вашият блок, г-н Добрев?
-Не е саниран, не сме кандидатствали по националната програма, за да няма спекулации. Моето убеждение е, че един политик, един държавник трябва да е за пример. Той най-вече трябва да спазва законите и с институциите. Приветствам всеки един сигнал, който опозицията пуска срещу мен за проверка в компетентните органи,за да се докаже дали съм направил някакво нарушение. Аз няма от какво да се срамувам и притеснявам, държа моето име да бъде чисто и да няма съмнения.

-Какъв е вашият призив към горнооряховчани, когато застанат пред урните на 26 май?
-Аз няма да убеждавам моите съграждани, тъй като вярвам в разума им и не ги подценявам. Нека сами преценят - променя ли се нещо в Горна Оряховица, накъде върви общината - към по-добро или към разруха? Аз не искам да внушавам и да убеждавам. Всяко едно добро нещо може да се докосне, да се пипне, те да анализират сами. Ако изберат управлението на ГЕРБ да продължи, следват както казах мащабните инфраструктурни проекти - летището, високоскоростният път Русе - Велико Търново - Свиленград и АМ „Хемус“, които минават край нашата община и пряко я засягат и превръщането на града в индустриален център. Това ще вдигне нивото ни като община и ще привлече големите инвеститори. А това ще върне напусналите ни съграждани обратно. Нека да сме визионери и да гледаме напред.

Аз препоръчвам №12 в бюлетината, за да продължим с европейския път за по-добри региони, за по-добри градове и по-добри населени места!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ