област Велико Търново
Сподели
19 яну 2018
Автор: ОбластВТ

"Имхотеп" с отворено писмо до Академически съвет на ВТУ

Имхотеп с отворено писмо до Академически съвет на ВТУ
Дипломатически клуб "Имхотеп" сподели отворено писмо до Академически съвет на ВТУ.


                                                                          Отворено писмо
                                                                                   Oт
Инициативния комитет за конституирането на нов Студентски съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", избран с ясни правила и по прозрачен начин
Уважаеми членове на Академическия съвет на ВТУ,
Минаха повече от 75 дни откакто поискахме информация от нелегитимния Студентски съвет на ВТУ относно правилници, процедурни правила и списъчен състав. Тази информация не само не ни е дадена, но е забулена в дълбока мистерия. Студентската общност на Университета е лишена от възможността да се запознае с правомощията на представляващия ги орган.
На 11-ти декември 2017 г., преди насроченото заседание на Академическия съвет връчихме на Ректора, проф. д-р Христо Бонджолов  студентската подписка с искането за конституирането на нов, създаден с ясни правила и по прозрачен начин Студентски съвет на ВТУ, подкрепена от над 1000 възпитаници на Университета ни. Поради липсата на кворум разглеждането на подписката  бе отложено за януарския Академически съвет. В декларация, съпътстваща подписите, Инициативният комитет описа редица нарушения и несъответствия на дейността на настоящия Студентски съвет с нормативната база на Университета и Закона за висшето образование.
Повече от месец по-късно, развитието на инициативата ни, която обхвана целия университет, е във фокуса на вниманието на подписалите се студенти във всички факултети на Университета. Нашите колеги ежедневно се допитват до нас относно резултата от подписката, в която те са взели участие.  Желанието да подкрепят идеята за нормализирането на студентския съвет се манифестира и от много колеги, които не са успели да се включат в подписката. Всички тези над 1000 студенти, изразили твърдата си позиция по текущия въпрос,  очакват отговори.  Надяваме се в най-кратки срокове тези отговори да ни бъдат дадени!
Явното погазване на закона и моралните ценности е недопустимо в образователна институция, като нашата алма матер.
Равенството е висша ценност. То трябва да бъде пазено, защитавано и изисквано. Огромната подкрепа, която получи инициативата ни доказа, че студентската общност на ВТУ не е реално представена в този студентски съвет и не го разпознава като нейн представителен орган. Смятаме, че настоящето статукво около провеждането на избори, състава и дейността на Студентския съвет на ВТУ е дискриминационно и неприемливо.
Считаме, че като управляващ орган на нашата Алма матер, следва да отговорите на огромните очаквания на над 1000 студенти, които за впечатляващо кратък срок изразиха спонтанно своята позиция, като възпитаници на Унивеситета, и очакват от Вас адекватно решение, на този тлеещ от много години проблем!
За благото на всички свързали сърцата си с тази непреходна учебна светиня!
С уважение,
Инициативен комитет за конституиране на нов Студентски съвет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий".
 
19.01.2017г.
Велико Търново             

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ