област Велико Търново
Сподели
02 авг 2022
Автор: ОбластВТ

Имотите в Търново са по-привлекателни, 49 новосанирани сгради

Имотите в Търново са по-привлекателни, 49 новосанирани сгради
По данни на Министерството за регионално развитие и благоустройство към края на март тази година са санирани 49 сгради по Националната програма за енергийна ефективност във Велико Търново. Санирането със сигурност повишава цените на имотите, където и да се намират те, което обяснява и големия интерес към програмата. 

Реалистимо е сайт за обяви за недвижими имоти, където както частни лица така и професионални агенции публикуват обяви за имоти. Анализаторите от сайта изваждат последните статистики на имотната картина в града. 

За имотите във Велико Търново има едно малко предимство и то е, че кметът на града - инж. Даниел Панов, е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България, което гарантира на търновчани ангажирано отношение и добра информираност относно възможностите и изпълнението на програмата за саниране.

Доказателство е и фактът, че ако преди две години 57 блока във Велико Търново са били приоритет по новата програма за саниране, то след две години изпълнението е на 86%, което е сериозен успех. Все пак трябва да се отбележи, че към 2020 г. във Велико Търново вече е имало 30 санирани сгради, което означава, че за две години, въпреки пандемията, са били ефективно санирани още 19 сгради. Тези санирани имоти във Велико Търново и техните собственици са истински късметлии, защото досега програмата предлагаше 100% финансиране, без доплащане от страна на собствениците.

Предимствата на имотите в санирани сгради са сериозни. Причината е, че освен външната изолация, която се поставя на сградите и която увеличава енергийната ефективност на имотите, програмата предвижда още ремонт на покривите, както и на всички общи помещения в сградата в т.ч. входовете, стълбищата и вечно проблемните мазета.
Много от собствениците в тези сгради споделят, че след санирането, могат да реализират по-висок наем на апартамент в Търново, благодарение на освежаването и подобрената енергийна ефективност на сградата.

Проучване сред гражданите на Велико Търново сочи, че мнозинството от тях одобряват резултатите по програмата в старата столица. Това, което тревожи търновчани е, че, ако се въведе задължително съфинансиране, почти никой няма да може да си позволи да се включи в програмата.

Според брокери на недвижими имоти жилища и офиси в санирани сгради добавят до 5 на сто към стойността си поради обновлението по програмата. Очаква се продължението на програмата за програмния период 2021-2027 г. да включва не само многофамилни, но и еднофамилни сгради.

В Реалистимо частни лица, собственици и професионални брокери публикуват безплатно обяви за недвижими имоти, както за наеми така и за продажби. Допълнително в портала са поместени и търговете от ЧСИ, държавни съдебни изпълнителни и други.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ