област Велико Търново
Сподели
23 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Изложба на усмивки през лятото с Международен Салон НАИВ

Изложба на усмивки през лятото с Международен Салон НАИВ
В разгара на лятото уникална по рода си изложба на наивистично изкуство ще гостува във Велико Търново. Първи Международен Салон НАИВ ще зарадва публиката с близо 200 жизнерадостни творби на 67 автора от цяла Европа. За първи път великотърновската аудитория ще има възможност да види на живо картина на редица водещи артисти в този стил от 17 страни.
          
Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, не опосредстван от академични правила. Искреност, която ни накара да се усмихнем.
         
Салонът се открива на 30 юни в 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще продължи до 10 август.
         
Събитието се организира от Община Велико Търново и Салон за наивистично и интуитивно изкуство и е част от Културен календар 2021 на Старата столица.
         
Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота.
         
Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост. 

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ