област Велико Търново
Изложба
Сподели

Изложба "Археологически разкопки Ряховец 2019"

Пета поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководители - Мая Иванова и Златина Петракиева от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев продължава редовни теренни проучвания на крепостта Ряховец.

През 2019 година за археологическите разкопки бяха осигурени 40 000 лева. От тях 20 000 лева са отпуснати от Община Горна Оряховица и 20 000 лева от Министерството на културата.

През това лято, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, бяха проучени два сектора – северна крепостна стена с участък от вътрешността и южно подградие на Ряховец.

За четвърта поредна година на обекта се организира първата в България - Археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и екипа, който провежда теренните проучвания.

И през този сезон школата бе подкрепена от местния бизнес. Сред благодетелите са: Бар "Империал” – Анастас Начев, "Алексис” ЕООД – Александър Павлов, Пицария "Antonios" – Антон Вълев, „Сага 2000” ООД – Йордан Манчев, „Пиано бар - Горна Оряховица” – Ангел Дучев. В археологическата школа през 2019 г. участваха ученици от IХ, X и ХI клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ “Вичо Грънчаров“ от Горна Оряховица, на СУ “Максим Райкович” от Лясковец и на СУ “Емилиян Станев” от Велико Търново.

С откриването на експозицията посетителите ще имат възможност да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като монети, въоръжение и накити. Благодарение на богатия илюстративен материал ще наблюдават етапи от проучванията, включително и част от работата на учениците от археологическата школа.

НАЙ–ОЧАКВАНИ