област Велико Търново
Сподели
20 дек 2017
Автор: ОбластВТ

Игнажден: Според първия гост днес, се познава каква ще бъде годината

Игнажден: Според първия гост днес, се познава каква ще бъде годината
Заедно с международния Ден на човешката солидарност, на 20 декември в България се отбелязва и Игнажден.

На днешния ден започва зимният цикъл на традиционните коледни и новогодишни празници. Според народните поверия, ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година. Полазникът (първият гост) трябва да разбърка огнището, пожелавайки на семейството да имат толкова добитък и деца, колкото са искрите. За благословията си, той получава дарове – пшеница и плодове.

Според други поверия, по времето се гадае каква ще бъде годината. Ако днес времето е ясно, през април ще има суша. Също така, не бива да се изнася нищо от къщата - огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и дава назаем, не се шие и плете. Вярва се, че ако ергените поставят ечемик под възглавницата си, ще се оженят за девойките които са сънували през нощта.

Българската традиция на този празник повелява на трапезата да има само постни ястия, но не бива да се вари боб. Омесват се колачета за всеки член от семейството. Обредната питка се разчупва от стопанина на трапезата. На когото се падне най-голямото парче, той ще бъде късметлия през цялата година. Домакинята раздава за здраве питки и на съседите.

Днес имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго, Искрен, Искра, Светла.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ