област Велико Търново
Сподели
01 дек 2017
Автор: ОбластВТ

За 29-ти път отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

За 29-ти път отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
Всяка година на 1 декември светът отбелязва Денят за борба със СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност). Световната здравна организация обявява този ден през 1988 година, за да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ.
Датата е посветена на повишаването на осведомеността, контрол и превенция. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват този ден с лекции и презентации за болестта. Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.
Към 2013 г., СПИН убива повече от 36 милиона души по света (1981-2012), а около 35,3 милиона души живеят с ХИВ, правейки го един от най-важните глобални проблеми на общественото здравеопазване в историята. Към 2016 г. са регистрирани над 29 000 нови случая на ХИВ. Данните показват, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение.
От 1986 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция, като само от началото на тази година са открити нови 220 ХИВ–серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 9:1 (199 мъже и 21 жени).
Предпазните мерки, които трябва да спазим са: избягване на случайни сексуални контакти, използване на презерватив, избягване употребата на общи игли и спринцовки при инжектиране на наркотици или други вещества, попадането на кръв в студио за правене на татуировки, пиърсинг и др. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ