област Велико Търново
Сподели
23 юли 2018
Автор: ОбластВТ

За половин година НАП-Велико Търново събра над 8 милиона от просрочени задължения

За половин година НАП-Велико Търново събра над 8 милиона от просрочени задължения
Публичните изпълнители от НАП - Велико Търново и през това лято посещават търговски обекти и изземат парите от касите на длъжници, които не плащат доброволно задълженията си към бюджета и отказват контакт с НАП.


39 679 335 лв. просрочени данъчни и осигурителни задължения от длъжници на територията на ТД на НАП В. Търново постъпиха по сметките на НАП през първото полугодие, след предприети действия от публичните изпълнители на агенцията. В областта платените суми съответно са 8 140 025 лв. Това е резултатът от проведените на територията на цялата дирекция срещи и телефонни контакти със 421 длъжници със задължения към хазната в размер над 50000 лв.

В областта проведените срещи са 14. От началото на годината 156 фирми на територията на ТД В. Търново са получили разрешение за неотложни плащания, а в региона броят им е 22. Това позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираните им сметки суми, като останалата част отива за погасяване на задълженията им към бюджета.  За първата половина на 2018 г. са наложени и 120 възбрани на недвижими имоти и 249 запори на движими вещи, собственост на длъжници /МПС, земеделска техника, машини и др./.
 

Проведените търгове в търновската дирекция за полугодието са 192, вследствие на които в хазната са внесени 1 095 726 лв. В частност, публичните изпълнители от областта са организирали 72 търга и събрали от тях 89 069 лв. В общата сума влизат приходи от продажби на поземлени имоти, движими вещи, моторни превозни средства и др. Изземването на движимо и недвижимо имущество и продажба чрез търг е крайна мярка, която НАП прилага към длъжниците си. 
  
През първите шест месеца са проведени и 31 продажби на конфискувано имущество, от които в хазната са постъпили общо 426 869,08 лв.
  
От НАП съветват хората и фирмите с временни затруднения при плащане на задълженията си, да потърсят контакт с публичните изпълнители на агенцията, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочване и да се избегне налагането на принудителни мерки за тяхното събиране. Така също да не забравят да проверяват дали са платили задълженията си към държавата, за да не се окажат с блокирани банкови сметки и да изпаднат в невъзможност на картови разплащания.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ