област Велико Търново
Сподели
14 сеп 2018
Автор: ОбластВТ

За отоплението с пелети - разговор с Милен Владков от „Грейко Инженеринг” ООД - лидер на пазара за пелетни горелки

За отоплението с пелети - разговор с Милен Владков от „Грейко Инженеринг” ООД - лидер на пазара за пелетни горелки
С наближаването на зимните месеци, започваме трескава подготовка за отопление през студеното време. Напредването на технологиите осъвремени и начините за създаване на уют в дома ни. Търсенето на отоплителни съоръжения се ориентира към такива, които пестят средства и са същевременно удобни за употреба. Не случайно и през последните години се увеличи желанието на хората да се сдобият с пелетни камини, които допълват модерния интериор и гарантират лесна експлоатация.Горна Оряховица вече е доказан център за производство на пелетни съоръжения. Един от лидерите на пазара в България - „Грейко Инженеринг“ ООД  проектира и произвежда основно четири типа продукти – пелетни горелки, котли, пелетни камини и топловъздушни апарати. Сред основните цели на фирмата е да създава продукти, щадящи околната среда.

Какво представляват пелетите? Топливните гранули, популярни като пелети, са биогориво, получавано от дървесни продукти, торф и селскостопански отпадъци.  Те представляват малки цилиндрични гранули с висока плътност и ниска влажност, което гарантира високата им ефективност при изгаряне. Малките им размери и правилната им форма са улеснение при подаване в отоплителните тела и при съхранение.

За „отоплението с пелети” разговаряме с един от собствениците на „Грейко Инженеринг” ООД инж. Милен Владков.

Здравейте, г-н Владков! Като че ли голяма част от хората не са наясно все още с технологиите в тази сфера. Разкажете ни малко за това, което произвеждате.

Продуктът, с който се гордеем е пелетна горелка Greyko RB  и по-новата и модификация Greyko RB Star, които могат да бъдат куплирани (свързани) към почти всички съществуващи котли. Най-важното при нея е , че може да работи със всякакви видове нискокачествени горива, включително агропелети, произведени от люспи на фъстъци, обелки от ориз, слънчогледова шлюпина, както и калибрирана фракция от орехови черупки, костилки и други горива, с цена, много по-ниска от тази на дървесните пелети с висок клас на качество, но сходна калоричност.Сравнен със слънчогледовите пелети, газът е почти два пъти по-скъп. Не се налага спиране на работата на съоръжението за почистване. При тази горелка новопостъпилото количество гориво избутва пепелния остатък, който пропада встрани. Препоръчително е да се почиства веднъж месечно, докато една конвенционална (нпр. шепова) горелка, захранена с агропелети, шлакообразува за около един час и се налага спиране на работата и за почистване. Изборът на съоръжение Greyko RB дава следната икономическа ефективност: Например за отоплението на жилище от 150 m2  се изгарят за сезон около 4 тона пелети. При разлика от 200 лв/тон между дървесни и слънчогледови пелети, имаме 800лв икономия за един сезон. При Greyko RB Star е използван контролер с цветен дисплей, интуитивно меню и възможност за контрол през Wi-Fi модул, посредством приложения за компютър или мобилен телефон.

Друг продукт е пелетният котел Greyko eXpert. Почистването е веднъж месечно или по-рядко, в зависимост от качеството на използваното гориво. Котелът Greyko eXpert, е изпълнен с високоефективен топлообменник с димогарни тръби и притежава висок КПД. Предлагат се няколко различни мощности и вариант за комбинирано използване на пелети и дърва.
Друго съоръжение, което се произвежда от „Грейко“ е топловъздушен апарат, на който се внедрява горелка и работи с пелети. Може да се използва за отопление на производствени халета, гаражи, складове и други, като не се налага изграждането на сложни и скъпо струващи водни системи. 
А предлагате ли нещо за любителите на класическите камини, които обичат да гледат домашното огнище?

Да, помислили сме и за това. От миналия сезон предлагаме и  конвенционална пелетна камина Greyko Bijou, която работи само с дървесни пелети. Предимството при нея е, че е с естетически издържан външен вид, вижда се пламъкът на огъня. При монтаж на камина, не се налага наличието на отделно котелно помещение, което за апартаментите е рядкост. С 16-киловатова камина може да се отоплява апартамент до 150 кв.м. 
Друго предимство на камина „Грейко“ е големия бункер от 45 kg – събира три чувала пелети, почистването е практично – има пружинни турболатори за почистване на пепелния остатък от тръбния сноп, с отвор за прахосмукачка; вентилаторът на димните газове е с мощен мотор и е пригоден за висока температура. Обслужването и поддръжката също става много лесно – детайлите се намират на достъпно място. 

Едно от главните притеснения на хората относно отоплението на пелети е, че съоръженията се настройват и поддържат трудно. При вас обаче този проблем не изглежда на дневен ред?

Екипът на „Грейко Инженеринг“ ООД  се грижи за това, нашите клиенти от цялата страна да получат качествено обслужване благодарение на оторизирани дистрибутори, разполагащи с висококвалифициран персонал.
Разработваме нашите продукти така, че те да бъдат поддържани по-лесно. Провеждаме и обучения на инсталаторите, които винаги могат да разчитат на нашата помощ. Изключително много държим на качеството. Най-голямото предимство на нашите уреди, е че материалите са от най-високо качество, издържат много по-дълго време и не копираме чужди продукти, а разработките са изцяло наши. Не пестим от цената на материала, за търсене на по-големи печалби. Затова и хората ни се доверяват. 

Миналата година участвахте в изложението  "Младежко техническо творчество". Организаторите му вече обявиха, че и тази година през месец октомври Горна Оряховица ще бъде домакин на събитието. Възнамерявате ли и тази година да покажете нова ваша разработка?

Младежта е нашето бъдеще, така че чакаме изложението с нетърпение. В момента работим по въпроса за едно дълготрайно сътрудничество с Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ и по-сериозните ни проекти тепърва предстоят.

Искам да подчертая, че насочеността на фирмата не е изцяло към пелетни съоръжения, а по-скоро съоръжения, щадящи околната среда. Ако намерим енергия, която щади изцяло околната среда, бихме работили с нея. Бихме работили в насока с воден генератор (ВЕЦ), който да няма нужда от високо ниво на водата. Вярно е, че би бил нискоефективен, но това е безплатна енергия, от която би било хубаво да се възползваме. 

Цялата гама продукти на „Грейко Инжинеринг” ООД можете да намерите на сайта https://www.greyko.com/ , а до края на месец септември можете да се възползвате и от специалната 10% отстъпка, която фирмата предлага за нови клиенти. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ