област Велико Търново
Сподели
02 ное 2018
Автор: ОбластВТ

За историята: Тържествено откриха центъра на Горна Оряховица

За историята: Тържествено откриха центъра на Горна Оряховица
Официално откриване на обновения площад „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица се проведе днес. Реконструцията на центъра е част от мащабния проект на Общината „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”. Събитието започна с участието на деца от мажоретния състав при СУ „Вичо Грънчаров”. „Това е събитие, което нашите съграждани очакваха дълги години. Благодаря на правителството на Република България, за това, че даде възможност на нашия град да се развива. Смятам, че всички жители и гости ще се насладят на красивите промени”, коментира кметът инж. Добрев.

Председателят на ПГ на ПП „ГЕРБ” Цветан Цветанов сподели своите добри впечатления за визията и успехите на Горна Оряховица през последните години. Благодари на кмета и неговия екип за усилената работа.Представителят ни в Европейския парламент Ева Майдел сподели, че това е един от най-успешните проекти, съфинансирани от съюза. Тя пожела на горнооряховчани много радостни емоции на обновения площад.Церемонията уважиха:

Кметът инж. Добромир Добрев – домакин на церемонията, Цветан Цветанов – председател на ПГ на ПП „ГЕРБ” в 44-то Народно събрание на РБ, проф. д-р Любомира Попова – областен управител на Велико Търново,  инж. Даниел Панов – председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново, Ева Майдел – член на Европейския парламент, инж. Клавдия Григорова-Ганчева – народен представител в 44-то Народно събрание, Станислава Стоянова – народен представител на в 44-то Народно събрание , Даниел Костадинов – председател на Общински съвет - Горна Оряховица, Иван Даскалов и Михаела Христова от фирмата-изпълнител на строителномонтажните работи на първи етап от проекта „Политрейд кънстръкшън” ЕООД, Красимир Гатев – представляващ ДЗЗД „Обнова” – извършил строителния надзор на първи етап от проекта, арх. Константин Косев – извършил авторски надзор, както и представители на институции, общински съветници, кметове и гости от съседни общини.

Реконструцията на площада включи:

Поставяне на изцяло нова настилка от клинкерни павета и гранитни ивици. В западната част на площада са оформени каскади и сух фонтан, обособени са тематични площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна WI-FI зона. В североизточната част е изградена зона за временна търговия, където ще има възможност да се изграждат коледен базар, пролетен базар и други мероприятия, свързани с обществената активност. В южната част на пешеходната зона е разположена детска площадка, а в централната част е предвидено място за подвижна сцена за провиждане на масови спортни и културно-масови мероприятия.

Проектът предвиди също залесяване с дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Около дърветата са оформени места за сядане. Предвидени са също зелени площи с цветни фигури. Изграждено е денонощно видеонаблюдение. Реконструираният площад е съобразен изцяло с изискванията за достъпна среда за хора в неравностойно положение.

За да се подобри организацията на движение за МПС и пешеходците, както и да се облекчи трафикът, проектът предвиди изграждане на кръгово кръстовище между сградите на Общината и Пощата. В средата на кръстовището са монтирани 6 прожектора за осветяване на околното пространство.

Освен централния площад, в рамките на проекта е обновен и парк „Детски кът”.

Паркът е разположен на площ от 53 дка – зелени площи, детски и спортни площадки. Подмени се настилката на главните и второстепенни алеи. Изградени бяха: зона за разходки и социални контакти и зона за пикник - разположени в западната част и зона за активен отдих в южната част на парка. В централната част има фонтан, около който са разположени пейки. Направени са детски площадки за различни възрастови групи със съоръжения за игра. На всички площадки е положена ударопоглъщаща настилка. На разположение на децата са още комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес-съоръжения, както и детска сцена. Озеленяването на парка е с декоративна и цъфтяща дървесна и храстова растителност. Предвидено е изграждането на ново алейно осветление и видеонаблюдение.

Общата стойност на проекта „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” е 5 988 104, 86 лв. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. възлиза на 5 634 302,91 лв., от които 85% е съфинансирането от Европеския фонд за регионално развитие на ЕС, а 15% представляват национално финансиране от Държавния бюджет.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ