област Велико Търново
Сподели
22 май 2019
Автор: ОбластВТ

Започна цялостният ремонт на пътя Поликраище – Първомайци – Г. Оряховица

Започна цялостният ремонт на пътя Поликраище – Първомайци – Г. Оряховица
Започнаха ремонтните дейности по цялостно асфалтиране на републикански път "Поликраище - Горна Оряховица - Елена" в участъка Поликраище - Първомайци - Горна Оряховица, включващ и Александровски мост.

На проведена платформа за граждански диалог „Европа в нашия дом“ през месец март във Велико Търново, бяха поставени въпроси, свързани със състоянието и развитието на пътната инфраструктура в региона. Министърът на регионалното развитие и благоустройството бе разпоредил да се състави доклад за пътните участъци с неотложна необходимост за подобряване на състоянието. Докладът бе изпратен до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Единият от визираните в доклада пътища бе републикански път II-53 „Поликраище-Елена“.

Пътят е единствената връзка между Великотърновска и Сливенска област, пропускаща тежко автомобилно движение. Това е път с голяма социална значимост по направлението към прохода „Вратник“ и Южна България. Общата дължина на участъка е 6 289 км.

Фирмата-изпълнител е „Пътни строежи“ – В. Търново, с възложител АПИ. Дейността ще започне с махане на най-фрапантните участъци, за да се положи най-напред изравнителен пласт. Движението ще бъде отбивано поетапно на участъци, при нужда ще се осъществява на едно платно, поясни техническият изпълнител на проекта.Пътят не е ремонтиран основно от повече от 45 години, каза кметът на Първомайци Ясен Янков. Това е най-натовареният второкласен път в цялата област. По статистика на пътните камери, от тук преминават над 7 хиляди автомобила на денонощие. Кметът пожела на шофьорите да спазват скоростните ограничения, когато преминават през селото.

Жителите на населените места ще се сдобият с чисто нов път, отбеляза кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Движат се различни мнения в общественото пространство - че проектът няма да се осъществи или ще се запълнят само кръпки. Важно е да отбележа, че ние сме държавници и заедно с депутатите от ГЕРБ, сме поели ангажимент да направим скоростен път, който да придвижва през индустриалната зона към АМ „Хемус“. Целта ни е реализирането на този път, защото трафикът, преминаващ през населените места, ще се облекчи. Има осигурено финансиране. Това, което сме обещали като ангажимент, ние го изпълняваме, подчерта още инж. Добрев.

Кметът на село Поликраище Марин Тодоранов добави, че пътят е изключително натоварен и в лошо състояние. По думите му, периодът на най-интензивна работа по асфалтиране, съвпада с ремонта на площада и празника на селото. Затова реконструкцията на площада ще бъде отложена за август или септември – по преценка на фирмата-изпълнител.

Ремонтните дейности по пътя II-53 в участъка „Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица“  вече стартираха. Общата стойност възлиза на 3 201 818 лева с ДДС. Заедно с ремонта на настилката, предвидено е още да бъде възстановена проводимостта на окопите, изсичане на растителност за подобряване на видимостта на пътя, монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, полагане на хоризонтална маркировка.

Очаква се реасфалтирането на пътя да приключи до 30 септември 2019 година.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ