област Велико Търново
Сподели
20 сеп 2019
Автор: ОбластВТ

Започна санирането на още три блока в Горна Оряховица

Започна санирането на още три блока в Горна Оряховица
Със санирането на още три блока продължава програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в железничарския град. Два от тях се намират в квартал „Болницата“ – на улиците „Росица“ и „Камчия“, а третият е в по-малък квартал – на улица „Генерал Скобелев“. С тези сгради, реновираните блокове в града ще станат общо 17.Пред блока на улица „Росица“ бе извършена символична първа копка за благополучие. На място присъстваха лично кметът инж. Добромир Добрев, зам.-кметът Деница Коева, председателят на ОбС Даниел Костадинов, ръководителите на строителната фирма, на надзорната фирма, екипът за управление на проекта от Общината, както и граждани. Живущите, на които им предстои ремонт на сградата, изказаха своето вълнение и очакване да видят новия облик на домовете си.„Насочихме средства в този малък, но жизнено важен за града квартал. Смятаме, че с постигането на мерки за енергийна ефективност, всеки един от живущите ще усети ползата. Освен намаляването разходите на домакинствата, целим да  спаднем и замърсяването на атмосферния въздух. Надявам се искрено тази програма в следващите години да бъде
отворена, за да може и други кооперации и блокове да се възползват", коментира кметът инж. Добрев.

Ръководителят на проекта Ивайло Обрешков поясни, че кооперацията на улица „Росица“ е построена през 1976 и от тогава не са правени съществени промени и ремонти по нея. Към момента още 10 блока са заявили искане за саниране. Ако останат средства от програмата, ще бъдат насочени към тях.

В предстоящия основен ремонт са включени 62 жилища, които ще се възползват от топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, покрив; подмяна на дограма и други прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами; освежаване на стълбищните клетки; осигуряване на достъпна среда до входовете на сградите. За първи път в града, санирането ще включи и изграждане на достъпна среда за хората с двигателни увреждания, чрез специални устройства за превозване на инвалидни колички.Дейностите ще се проведат в няколко етапа. Поради непредвидимото време на есента, работата ще започне от външната облицовка и покривната конструкция. Срокът на изпълнение на проекта е 30 месеца.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ