област Велико Търново
Сподели
03 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Започна обновяването на парк „Детски кът“ в Горна Оряховица

Започна обновяването на парк „Детски кът“ в Горна Оряховица

С официална церемония „Първа копка“ започна изпълнението на модернизацията на парк „Детски кът“ в Горна Оряховица. Обектът се реализира по проект „Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица“, който се финансира от  ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020 година.

На церемонията присъстваха кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов,  Анелия Димитрова – секретар на Община Горна Оряховица, заместник-кметовете  Деница Коева и Николай Георгиев, както и представители на фирмата-изпълнител.

Кметът инж. Добрев пожела на фирмата-изпълнител и екипа му да реализират успешно проекта, а на децата – да имат хубави спомени със задружни игри и веселие.

Паркът заема площ от 53 дка – в това число: зелени площи, детски и спортни площадки. Реконструкцията обхваща изграждане на алейна мрежа от главни, второстепенни и обиколни алеи. Ще бъдат обособени зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на парка ще има площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. За деца и юноши са предвидени площадки, комбинирано игрище, площадка за скейтборд, място с уреди за обща физическа подготовка и фитнес-съоръжения, също и детска сцена.

Съществуващите здрави дървета ще бъдат запазени и ще се засадят нови храсти и дървета от видове с красив цъфтеж и декоративни треви. Ще се монтира енергоспестяващо парково осветление и система за видеонаблюдение.

Изпълнението на проекта е възложено на „Билдинг Комфорт“ ЕООД, град София. Строителният надзор ще се изпълнява от ДЗЗД „Обнова“, град София. В бюджета на проекта за СМР за този обект са предвидени 1 763 571, 68 лева (с ДДС).

Общата стойност на проекта възлиза на 5 988 104, 86 лева. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. е 5 634 302, 91 лева, от които 85% е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Останалите 15% представляват национално съфинансиране от държавния бюджет. По проекта са предвидени допълнително 353 801, 95 лева съфинансиране от Община Горна Оряховица.

Освен този обект, в рамките на инфраструктурния проект ще се модернизира и площад „Георги Измирлиев“ и ще се изгради кръгово кръстовище за подобряване на движението. Крайният срок за приключване на проекта е 24 април 2019 година.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ