област Велико Търново
Сподели
22 ное 2022
Автор: ОбластВТ

Запомнете това име! Поли Пенева от Горна Оряховица с приз от престижен национален конкурс за зъболекари

Запомнете това име! Поли Пенева от Горна Оряховица с приз от престижен национален конкурс за зъболекари
Горна Оряховица се прослави още веднъж на престижен национален конкурс. Младата надежда в денталната медицина Паолина Пенева спечели първа награда в ендодонтско състезание

Първата награда на „Ендо конкурс”, организиран от стоматолога, доказал се специалист, д-р Борислав Цаневски, взе петокурсничката Паолина Пенева от Горна Оряховица. Третото издание на конкурса се проведе в две категории – студенти по дентална медицина и практикуващи зъболекари.

Всеки участник трябваше да представи в срок от един месец протокол на клиничен случай, описан стъпка по стъпка.
Малко преди крайния срок за участие, във факултета, където практикува Поли, дошла 23-годишна пациентка с оплакване от зъбен мост. Младата зъболекарка предложила да направят контролна панорамна снимка, на която забелязала необичайна сянка на друг, вече направен зъб. Оказало се, че става дума за рядко срещан проблем в денталната медицина – забравен инструмент. Наложило се ново лечение с изключително прецизни техники и похвати, професионални познания и добра изолация на зъба. За щастие, всичко приключило благополучно, а лечението е струвало скромна сума на пациентката.

Случаят породил голям интерес сред студентите и преподавателите във факултета. Така се зародила и идеята, че би било страхотно, ако Поли сподели своя опит в конкурса. Тя успява да спечели вниманието и на журито, което й отрежда първото място с цели 116 точки от максимални 120. Второто място с най-много точки е 102.

Поли Пенева следва в Медицински университет – София. Споделя, че професията я избрала още когато била дете. Спомня си, как нейният детски стоматолог обяснявал и показвал всичко в кабинета, а тя слушала с голям интерес. Когато малката Поли пoраснала, си дала сметка, че бялата престилка е нейното вдъхновение, а благодарността в очите на пациентите ще бъде нейната движеща сила в тази професия.

„В 10-ти клас започнах трескава подготовка за предстоящите кандидат-студентски изпити. Тогава ми беше и първият сериозен разговор с баща ми. Той ме попита дали съм сигурна, че искам да бъда зъболекар. Аз решително отговорих – да. Когато видя искрите в очите ми, каза следното: Хванеш ли се на хорото, играеш го до край! Тези негови думи ме мотивират и до ден днешен. Ще си останат като бащин завет”.

В свободното си време между лекциите и студентската практика, Поли работи и в частен кабинет като асистент. Неуморния труд, който полага години наред, започва да й се отплаща не само във вид на награди от конкурси, а и като благодарност от страна на доволните й пациенти.

„Искам да се завърна в родния си град Горна Оряховица след дипломирането си. Моята цел е хората да идват с радост в кабинета ми, а не със свито сърце, защото ние, зъболекарите, не сме лоши хора. Всеки труд, безсънни нощи и уморени дни, си заслужават, когато видиш пациента усмихнат и доволен. Щастлива съм, че накарах моето семейство да се гордее с мен, благодаря им за подкрепата, както и на моите ментори, преподаватели, колеги и приятели".

Можем да очакваме в Горна Оряховица да работи един от най-обещаващите млади зъболекари в България още през 2024-та година, когато бъдещата д-р Паолина Пенева завършва. От сега тя работи по създаването на изключително модерен кабинет с най-нова технология, без аналог в региона. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ