област Велико Търново
Сподели
09 окт 2019
Автор: ОбластВТ

Зам.-министърът Таня Михайлова: Младежкото техническо творчество свидетелства, че българското образование е иновативно

Зам.-министърът Таня Михайлова: Младежкото техническо творчество свидетелства, че българското образование е иновативно
Започна четвъртото издание на националния конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“ (МТТ), превърнало се в традиция за Горна Оряховица. В продължение на два дни, железничарският град ще домакинства гениите от цялата страна. Освен млади техници и изобретатели, изложението привлича и представители на бизнеса, на професионалното образование, учени в областта на инженерната наука.Сред гостите на официалното откриване бяха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, областният управител проф. д-р Любомира Попова, началникът на РУО – В. Търново инж. Розалия Личева, временно изпълняващата длъжността кмет на Горна Оряховица – инж. Деница Коева, представители на общинската администрация, образованието и бизнеса.„За мен е чест и отговорност днес да бъда сред вас. Българското образование е иновативно и за това свидетелства днешното изложение. Изключително високо оценявам факта, че по време на изложението ще има обучение и на учители. Защото те са създатели и партньори на идеи и бъдеще. Подкрепата, която има професионалното образование в мандата на Правителството е доказателство, че има смисъл във високотехнологичните специалности. Те са основа на икономиката. А двигатели са тези, които стоят днес зад чиновете и залите на учебните заведения“, каза заместник-министърът Таня Михайлова в своето обръщение към гостите. Тя пожела на участниците още успешна изява и творческо вдъхновение.Един от инициаторите на „Младежко техническо творчество“ инж. Владимир Григоров сподели своя възторг от развитието на изложението. По неговите думи, разработките с всяка година стават по-съществени, по-близки до реализация в индустрията, включват се и фирми, които се занимават с образователна дейност.

В програмата по официалното откриване на изложението се включиха мажоретният и гвардейски състав при СУ "Вичо Грънчаров, с ръководител Соня Георгиева и вокална група "Нота фреш" при СУ "Георги Измирлиев", с ръководител Аспарух Костов.

Ученици и студенти от 22 училища и 7 университета ще представят днес и утре своите иновативни проекти, които ще ни пренесат в бъдещето. Сред атрактивните разработки, които видяха първите посетители на изложението, е безконтактно предаване на ел.енергия от разстояние чрез гласови команди, различни видове роботи, роботизирани машини, които могат да бъдат внедрени в различни производства, 3D принтери, усъвършенствани модели на дронове и други.

Най-добре представилите се отбори отново ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ