област Велико Търново
Сподели
24 май 2021
Автор: ОбластВТ

Заместник-директорът на РИМ-Велико Търново д-р Миглена Петкова с награда „Златен век“

Заместник-директорът на РИМ-Велико Търново д-р Миглена Петкова с награда „Златен век“
Д-р Миглена Петкова, заместник-директор на Регионален исторически музей – Велико Търново, бе удостоена с награда „Златен век“ – грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на просвета и култура и славянската книжовност и светите братя Кирил и Методий и почетен знак – печат на цар Симеон Велики.
         
Церемонията по награждаването се състоя на 23 май в Националната художествена галерия, където отличията  на изтъкнати творци бяха връчени от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.
         
„Златен век“ е най-високото отличие на Министерството на културата, което се присъжда на дейци в различни сфери на науката и изкуството, за техния принос в развитието на българската култура и духовност.
         
„Благодаря на Министерството на културата и Сдружение български музеи за номинацията. За мен е изключителна чест и отговорност да получа наградата „Златен век“. Но преди всичко тя е признание за цялостната дейност на Регионален исторически музей – Велико Търново, за моите колеги, с които работим в екип и благодарение на които днес аз съм тук – посочи д-р Миглена Петкова- Годината 2021 е емблематична за търновския музей, тъй като честваме 150 години от създаването му. От далечната 1871 г., когато с една малка сбирка от 20 артефакти се поставя началото на музея, до днес, когато в структурата на регионалния музей са включени 29 обекта, над 250 фондови единици, 150 души персонал. Нашата мисия е да популяризираме културно-историческото наследство на старопрестолния Търновград, който е част от Националното ни богатство. А то от своя страна е гарант за съхраняване на националната ни памет и идентичност. Честит празник!“

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ