област Велико Търново
Сподели
22 фев 2021
Автор: ОбластВТ

Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове

Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове
Повод са жалби на граждани и ремонт на нарушена тротоарна настилка
 
Няколко липи в центъра на Велико Търново ще бъдат заменени с нови дървесни видове, подходящи за градска среда и с плитка коренова система. Повод са многократни сигнали и жалби, подадени от граждани за нарушаване на целостта на сградите по улица „Цар Тодор Светослав”. В тази връзка Община Велико Търново предприема ремонт на тротоарната настилка и поетапно премахване на няколко липи на горепосочената улица. Дейността ще стартира тази седмица от северната страна - пред сградите на адрес №5 и №7 и ще продължи към южната ѝ част.

Със засаждане на нови дървесни видове с плитки корени няма да бъде нарушавана техническата инфраструктура, същевременно ще бъде запазена и зелената градска система в района. Микроклиматът също няма да бъде нарушен, тъй като в непосредствена близост се намира парк „Марно поле”, в който периодично биват засаждани нови дървесни видове.

Обсъден е и вариант за редуциране на повърхностните корени на липите, който обаче се оказва неприложим – ако бъде приложен, устойчивостта на дърветата при силни въздушни течения ще се окаже сериозно нарушена.

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка по улица „Цар Тодор Светослав” е силно засегната и компрометирана. Исканията от гражданите са основателни, тъй като липсва достатъчно отстояние на дърветата от сградата, съгласно нормативните изисквания от Закон за собствеността. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ