област Велико Търново
Сподели
25 май 2017
Автор: ОбластВТ

Загрижени родители спряха с подписка строежа на високи сгради във Велико Търново

Загрижени родители спряха с подписка строежа на високи сгради във Велико Търново

Пропадна инициативата за изграждане на 24, вместо 15-метрови сгради в квартал „Картала“. Причина за това е оказаният обществен натиск с внесена протестна подписка. Недоволни от задаващото се високо строителство родители от съседната детска градина „Ивайло“, събраха и представиха подписка на заседание на общинския съвет. Това накара инвеститорът „Европа МХ“ да оттегли искането си бъдещият комплекс, който ще се прави в началото на квартала, да бъде по-висок от обичайното.

Според протестиращите, децата никога няма да видят слънчева светлина, а всички улици в съседство ще бъдат задръстени от автомобили, които ще замърсяват въздуха им допълнително. „Ние не можем да забраним на частен инвеститор да прави нещо, което е в регламент.Дали сме високата етажност за одобрение, ако нещо е законно го позволяваме, защото иначе рискуваме да бъдем осъдени“, коментира и кметът Даниел Панов по темата.

Така в района на ул. „Алеко Константинов“, „Вихрен“ и „Ком“ отново ще има пазар за производители с жилищен комплекс, но блоковете в него ще са до 15 метра височина и до 5 етажа, а не 8 – етажни и 24-метрови, както бе предвидено.
Според Наредба №7 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от 2005-та година в градове под 100 хил. жители,  както е при нас, сградите могат да са с височина от 15 метра.В областния център има няколко високи блока, вдигани обаче по времето на соца, които са „заварено положение”. Отклоненията от тези норми са позволени с одобрението на минимум 2/3 от състава на местния парламент и резолюция от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Източник : Вестник Борба

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ