област Велико Търново
Сподели
05 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Ето кои са училищата първенци на матурите от областта

Ето кои са училищата първенци на матурите от областта

Министерството на образованието и науката публикува данни за оценките от ДЗИ в цялата страна. Четири училища от област Велико Търново са класирани на престижни позиции на основната матура по Български език и литература.

Според класацията на 16-то място се е преборила Частната профилирана гимназия „АК – Аркус“ от старопрестолния град. На държавен изпит по Български език и литература се явили 41 ученици и постигнали среден резултат 5.33. Малко по-надолу в таблицата са две търновски училища, които през годините съумяха да запазят високите си резултати. Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ е на 29-то място със 148 явили се и среден успех 5.22.  На почитното 35-то място е Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с успех 5.19. Свищовското Средно училище „Николай Катранов“ се нарежда на 74-та позиция с общ успех 5.01.

По традиция на челните три места са столични училища с изучаване на чужди езици, като средният им успех е приблизително равен – 5.66, 5.59 и 5.58.  На последното стотно място е класирано СУ „Петко Славейков“ град Трявна със среден успех 4.88.

На втората задължителна матура по Математика най-добри в областта са учениците от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с успех 5.16. По История и цивилизация най-добрият резултат е постигнал един явил се на изпита ученик от СУ „Цветан Радославов“ Свищов - 5.60, а с колективен успех на първо място е СУ „Георги Измирлиев“ Горна Оряховица – 5.25. На изпита по География и икономика отново с впечатляващо постижение са учениците от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с успех 5.20. Най-добри в областта по Биология и здравно образование са зрелостниците от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ със среден успех 5.63. Първото място по Английски език се оказа доста оспорвано. Битката е между СУ „Иван Момчилов“ Елена с точен резултат 5.696 и Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – 5.685.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ