област Велико Търново
Сподели
21 фев 2023
Автор: ОбластВТ

Ето защо има недостиг на за имоти ново строителство във Велико Търново

Ето защо има недостиг на за имоти ново строителство във Велико Търново
Миграционните процеси, предизвикани от пандемията, засягат жилищните пазари в практически всички градове в България. Географското положение на някои от тях като Велико Търново обуславя някои специфики във възможностите за разрастване на населеното място и строителство на нови жилищни сгради – отново географията води и до някои интересни явления като изчерпването на терените за ново строителство.

Как се отразява на пазара на имоти в града коментират за Вас експертите от сайта за недвижими имоти Реалистимо.

Имоти ново строителство

Не само малкото терени, а и цялостната ситуация в строителния сектор водят до недостиг на нови жилища във Велико Търново.

Търсенето на имоти в града е по-голямо от предлагането – това е особено валидно за новото строителство, особено по отношение на обзаведените апартаменти. А те са най-желани от купувачите. Много малко обаче са новите сгради, които вече имат акт 16 и в тях почти няма свободни жилища. Тези, в които има възможности за закупуване “на зелено”, все още не са получили и акт 14. Най-търсени са двустайни апартаменти в Търново, като все по-интересни стават и тристайните апартаменти и къщи в града.

Все пак, търсенето на жилища старо строителство не е напълно замряло – те също са обект на интерес от страна на потенциалните купувачи. Търсенето там е по-голямо при санираните имоти.

Реалистимо показва сгради ново строителство както и апартаментите които все още се предлагат за продажба в тях, за да могат търновчани по-лесно да стигнат то този тип имоти.

Имотите старо и ново строителство са с приблизително еднакви цени.

От 2020 до края на третото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата и старо, и ново строителство във Велико Търново са се повишили с около 15%. Това потвърждава, че изборът ново или старо строителство се случва на базата на други фактори – например, кога е възможно нанасянето, каква е използваемата площ, колко са помещенията в жилището и други. Интерес има и към къщи с дворове в близките до града населени места, при това не само в качеството им на ваканционни имоти, а и на такива за постоянно живеене.

Факторите, повишили търсенето на имоти във Велико Търново не се различават от тези в другите големи градове.

Подобно на повечето населени места в цялата страна, и тук става дума за миграция – от по-малки към по-големи градове по икономически причини, от чужбина обратно към България по време на пандемията. Промяната на нагласите към личното пространство и възможността за работа от разстояние са отговорни за повишеното търсене на къщи в околните села, където има добра пътна инфраструктура.

Недвижимите имоти са и добра инвестиция, начин за “спасяване” на средствата от “изяждане” от инфлацията.

В сайта за недвижими имоти Реалистимо частни лица безплатно публикуват имоти за продажба или наем. Ето защо все повече собственици продават и отдават жилище през Реалистимо. В същото време професионални агенции предлагат за продажба апартаменти ново строителство, както и къщи около града.
 

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ