област Велико Търново
Сподели
15 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Етнографски музей е най-новата придобивка на СУ "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица

Етнографски музей е най-новата придобивка на СУ Георги Измирлиев в Горна Оряховица

СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица продължава да обогатява, осъвременява и разкрасява материалната си база. Наред с многото промени и ремонти, училището се сдоби и със собствен музей. Радостната новина съобщи директорът Криси Аврамова в празничното си обръщение към бивши и настоящи ученици на първия учебен ден.

Музеят се намира в сградата на училището, учреден по идея на учителите. Съдействие с насоки и уникални предмети оказва Историческият музей в града, а дарители са учители и приятели на средното училище. Направени са две стаички. Едната съдържа етнографски експонати, с оформени всекидневна и спалня. В другата стая са подредени предмети от бита на горнооряховчанина.

„С общи усилия направихме едно кътче, което ни връща назад във времето. Имаме идея да направим по-различни уроци, да покажем на учениците как са живеели предците ни в 19. век. Музеят е в почти завършен вид, но ние сме отворени към още попълнения. Идеите тепърва идват“, коментира директорът.

Символичното откриване направиха директорът на училището Криси Аврамова и директорът на Исторически музей – Горна Оряховица Пламен Мадемов с думите „Да си пожелаем да се случват много интересни неща в нашето училище“. Както повелява традицията, гостите бяха посрещнати с питка.

Бяха връчени свидетелства на дарителите: заместник-кметът Йорданка Кушева, етнологът от Регионалния исторически музей Галя Чохаджиева, дарителят на най-старата носия Маргарита Костова и учителите Наталия Горанова, Емилия Костадинова, Димитринка Стоянова. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ