област Велико Търново
Сподели
20 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Еленчани почетоха паметта на Левски

Еленчани почетоха паметта на Левски
В Елена отбелязаха 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски с няколко прояви, организирани от Общината.Ученици и възрастни се включиха във възпоменателно шествие до баралефа на Дякона, поставен на улица в града с неговото име. Заупокойна панихида отслужи архиерейският наместник отец Валентин Георгиев, а деца от НУ „Иларион Макариополски“ със стихове и песни припомниха за великото дело на Левски. Пред барелефа поднесоха венец и цветя и застанаха в минута мълчание кметът инж. Дилян Млъзев, председателят на ОбС Стоян Златев, ученици от двете училища в Елена, представители от Музея на Възраждането и сдружение „Единни за град Елена“. Венче от първите кокичета сплетоха в знак на почит към героя третокласници от СУ „Иван Момчилов“, които днес учредиха ученически комитет „Васил Левски“.

Над 20 малки художници от Центъра за подкрепа на личностното развитие участваха в пленер „Аз рисувам Апостола“. С най-добрите рисунки уредиха изложба, а победители в двете възрастови групи са Никол Чолакова от шести клас и второкласничката Весела Начева от Средното училище.

Васил Левски посещава град Елена два пъти – през 1869 година с Матей Преображенски и през 1871 година с Ангел Кънчев, когато основава местния революционен комитет в родната къща на братята Кършовски. Негов съратник и приятел е бил най-големият от братята – Иван Кършовски, с когото го свързва работата по народните дела още от Първата българска легия. Тези и други факти са намерили място в книгата на проф. Пламен Павлов  „Левски – другото име на свободата“. Община Елена съвместно с Ротари клуба в града организират тази вечер среща с автора и представяне на книгата пред еленчани.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ