област Велико Търново
Сподели
12 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Елена е следващият домакин на "Балканът пее и разказва"

 Елена е следващият домакин на Балканът пее и разказва

През 2018 година град Елена ще е следващият домакин на традиционния празник „Балканът пее и разказва“. На тазгодишното му издание в Гурково кметът Иван Иванов предаде знамето на своя колега от Елена инж. Дилян Млъзев. Домакинството на празника  се определя на ротационен принцип и той се провежда в началото на м. юни.

В програмата на фестивала в събота се включиха над 300 участници от Елена, Твърдица, Трявна, Дряново, Котел  и Гурково. Певци, танцьори и музиканти показаха на сцената на централния площад най-хубавото от фолклорната култура на балканските градове. Танцова формация  „Самодиви“  и битов хор към еленското читалище представиха град Елена, където идеята за  „Балканът пее и разказва“ се заражда през 1971 година. Проявата и до днес се е съхранила като празник на дружбата и приятелството с цел издирване, развиване и съхраняване на местните фолклорни обичаи и традиции. Събитието е включено и в Националния календар на Министерството на културата.

Тази година в рамките на фестивала имаше конкурс за детска рисунка на тема „Традициите на моя град“, в който участваха над 50 деца от шесте града. Малките художници от Елена се представиха чудесно. Ивелина Христова е с първа награда, Сияна Илиева и Николета Савова са на второ място в своите възрастови групи, а Никол Чолакова е трета.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ