област Велико Търново
Сподели
30 авг 2021
Автор: ОбластВТ

Екологичната бомба край Леденик стигна до Народното събрание

Екологичната бомба край Леденик стигна до Народното събрание
Явор Божанков пита МОСВ какво е решението за проблема с депото за строителни отпадъци
 
         
На проведения в петък парламентарен контрол, Божанков пита поели ли са отговорност от страна на община Велико Търново за факта, че въпреки знанието им за незаконното от няколко години депо, там продължават да се изхвърлят строителни отпадъци, какви проверки са извършени и установени ли са нарушения.
         
Според местните депото  „екологична бомба” и застрашава живота и здравето на живущите в района. Задълбочаването на спора между кметството и общината доведе до насрочването на местен референдум през септември.
         
„Проблемът с отпадъците е генериран с години. За съжаление жителите на област Велико Търново са изправени пред параграф 22 по отношение на строителните отпадъци. Клетката в Шереметя се запълва по-бързо от предвиденото и вече не приема отпадъци от юридически лица. Леденик остава единствена опция, но е незаконно. В крайна сметка се оказва, че гражданите нямат избор. Този проблем е въпрос на реформа в архаичното ни екологично законодателство.Не се ли предприемат реформи, екологичните проблеми ще се задълбочават ” заяви Божанков от трибуната на НС.
         
От отговора на министър Личев се разбира, че проверка на Басейнова дирекция е установила замърсяване на водите на близкото дере. Според доклада във водите е установено наличието на манган, като стойностите са 12 пъти над нормата. На общината е издаден акт за установяване на административно нарушение. Отделно от това за нарушения на Закона за управление на отпадъците, на 29.07.2021г., РОСВ- Велико Търново санкционира Общината с 5000 лв. глоба. Наличието на установените замърсетели говори, че на сметището има не само строителни отпадъци.
         
В петъчния контрол, Божанков постави и темата за чистотата на атмосферния въздух във Велико Търново и по-конкретно за дейността на Кроношпан. Отново се оказа, че няма установени отклонения в екологичните норми от страна на дружеството. Друг източник на замърсяване също не е установен от РИОСВ.

„Не съм удовлетворен от отговорите. Жителите на близките квартали еднозначно виждат праха по терасите и автомобилите си, и усещат силната миризма.”

В заключение народния представител настоя за реален контрол от страна на РИОСВ, която има нов шеф във Велик Търново и подчерта нуждата от редовен кабинет:
“За да се оползотворяват правилно строителните отпадъци е необходима законодателна реформа, която служебен кабинет не може да направи, нужни са и по-строги екологични норми и санкции за замърсяване на атмосферния въздух, които изискват законодателни промени. Затова ни трябва работещо правителство.“ 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ