област Велико Търново
Сподели
10 май 2019
Автор: ОбластВТ

Екипът от Елена по трансграничния проект е на фестивал в Меджидия

Екипът от Елена по трансграничния проект е на фестивал в Меджидия
В рамките на проекта „Култура във вечността“, изпълняван от общините Елена и Меджидия (Румъния), по програмата за Трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020, представители от екипа за управление на проекта от община Елена и танцова формация „Балканджийче“ при НЧ „Напредък-Елена-1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова, посетиха град Меджидия. Поводът за посещението на еленската група бе международният фестивал на историческата реконструкция „Дапикс“ – 2019, който се провежда в румънския град. Събитието е сред дейностите от съвместния проект  и включва възстановки на бойни действия, нападения и други  от различни епохи, представени от участниците в културното събитие.

Първият ден на фестивала започна с шествие на групите по централните улици на Меджидия, а вечерта момичетата от „Балканджийче“ се изявиха на една от сцените и взривиха публиката с изпълненията си на народни танци.

На другия ден  представители от екипа за управление на проекта на водещия партньор – община Елена бяха на среща при кмета на Меджидия, заедно с румънския екип. Те връчиха подарък на Валентин Врабие – пано  на Ирина Пожарицка с един от символите на Елена – храмът „Успение на Пресвета Богородица“. На срещата беше обсъден  напредъка по проекта и предстоящите по него дейности. Кметът Врабие изрази желание и за следващи съвместни проекти с община Елена.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ