област Велико Търново
Сподели
26 юни 2020
Автор: ОбластВТ

Ева Майдел стана член на управителния съвет на мозъчния тръст „Приятели на Европа“

Ева Майдел стана член на управителния съвет на мозъчния тръст „Приятели на Европа“
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел стана член на управителния съвет на международния мозъчен тръст „Приятели на Европа“ в четвъртък 25 юни 2020 г. Тя прие поканата да участва в управителния орган на организацията, в който участват настоящи и бивши европейски лидери като бившите премиери на Италия Марио Монти, на Швеция Карл Билд и на Белгия Ив Льотерм, европейски комисари, председатели на комисии на Европейския парламент.

„Европа има нужда от рационализиране на разговора за бъдещето си. Ситуацията с Covid-19 показа, че гражданите очакват помощ от ЕС, когато има криза. Наскоро излязло проучване от Европейския съвет за външна политика демонстрира, че докато повечето европейци желаят повече сътрудничество на ниво ЕС, тази подкрепа е защото ползата от повече ЕС се вижда на практика. Когато живеем в добри времена, само общите ни ценности и постижения с другите европейски народи сякаш не са достатъчни, за да обосноват нуждата от европейска интеграция. Именно затова се надявам експертния и политически опит в инициативи като „Приятели на Европа“ да допринесе за по-прагматичния разговор за бъдещето на Европа, който да помогне на повече граждани да разберат смисъла и ползите от ЕС“ Това заяви Ева Майдел по време на онлайн събитието, с което новите членове на УС на мозъчния тръст официално встъпиха в длъжност.

Майдел е единственият български представител в УС на създадената през 1999 г. в Брюксел организация. „Приятели на Европа“ цели да осигурява надпартийна обективна платформа за дискусии и формиране на политики за развитието на Европейския съюз. Организацията организира дебати на високо равнище, изготвя задълбочени анализи и препоръки за европейски политики. Управителният съвет приема стратегическите решения за насоката на развитие на организацията, а членовете му не получават възнаграждение.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ