област Велико Търново
Сподели
04 май 2019
Автор: ОбластВТ

Ева Майдел посети горнооряховските села Първомайци и Поликраище

Ева Майдел посети горнооряховските села Първомайци и Поликраище
Европейският народен представител от ГЕРБ Ева Майдел гостува на кулинарно и спортно събитие в региона.Днес се проведе петият кулинарен Празник на първомайския разсол. На традиционния фестивал се стекоха посетители от близките села и градове. Сред гостите бяха народният представител от ГЕРБ в Европейския парламент  – Ева Майдел, кметовете на Горна Оряховица и Велико Търново - инж. Добромир Добрев и инж. Даниел Панов, депутати, общински съветници и други.

Кулинарният празник започна още сутринта с приготвяне на традиционните ястия. Тази година участие взеха майстори от Стрелец, Правда, Горна Оряховица, поповското село Паламарца, както и домакините от Първомайци.

Сръчните майстори разказаха на Ева Майдел какви са тънкостите в рецептата на местното ястие и я поканиха да опита. Тя благодари за топлото посрещане и подчерта, че отличителна черта на българката е гостоприемството и богатата трапеза. В своето обръщение към гостите на празника, Майдел подчерта колко е важно да се храним с качествена храна и да пием чиста вода. „Радвам се, че в Първомайци вече пиете по-чиста вода. Това, което си поставяме за цел е да направим така, че да се повиши качеството и на храната ни. От тук насетне искаме да бъдем третирани по един и същи начин с останалите от европейската общност. За нас е много важно повече млади хора да останат по населените си места, на празници като днешния – те да са до нас“, каза още европейският народен представител. Тя пожела на всички да бъдат много здрави и щастливи.

Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още дроб сърма, различни видове погачи, козунаци, баници, кексчета, мъфини и други. На гостите бе раздадена и 60 литра агнешка чорба.

За веселото настроение на гостите се погрижиха певчески и танцови дейци от местните клубове. В края на празника, всички участници получиха специални грамоти от кмета на селото Ясен Янков.

След Първомайци, Ева Майдел посети стрийтбол турнира в Поликраище, където сили премериха 11 баскетболни отбора. На игрището в селото бяха най-добрите баскетболисти от региона. Спортната проява уважиха още кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, народните представители инж. Клавдия Ганчева и Станислав Стоянов. Организатори на проявата са младежката организация „Better together“от Поликраище и „The Kings Tournament“. Ева Майдел изказа радостта си да види пълни с младежи спортните игрища и награди част от участниците.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ