област Велико Търново
Сподели
13 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Д-р Валентин Точков: За грипа и опасността от коронавируса - предпазни мерки, симптоми и лечение

Д-р Валентин Точков: За грипа и опасността от коронавируса - предпазни мерки, симптоми и лечение
В последните дни ни залива огромен поток от информация. Част от нея е правдоподобна, но друга е основана на хипотези и слухове. Затова след много запитвания и поради истинската нужда от качествена информация по темата с коронавируса, потърсихме доказан професионалист с дългогодишен опит в лекарската професия.

Д-р Валентин Точков, който е специалист по детски болести и началник на Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", ни обясни най-важните сведения, които трябва да знаем.
 
Здравейте, д-р Точков! В момента на територията на областта има обявена грипна епидемия, а заедно с нея на световно ниво се говори за пандемия от коронавирус. Има ли разлики между двата вируса?
 
В момента има наличие на грипна вълна от типа „В”. Но за страната не можем да кажем, че има вълна от коронавирус. Инфекционистите и епидемиолозите информират, че сме в началото коронавирусната инфекция, която вече придобива пандемичен характер. Така че, на този етап можем да говорим за вълна от грип, но не и от коронавирус.

Двете заболявания се различават. При грипната инфекция (тип „А” и тип „В”) разболяването ни започва внезапно. Инкубационният период е един-два дни. Основно се наблюдава висока температура, главоболие, сълзотечение, възпаление на очите.

Докато при коронавируса, инкубационният период е по-дълъг – от 3 до 7, най-много до 14 дни. Първите прояви са без температура, умора, отпадналост, суха кашлица, запушване на носа, хрема, болка в мускулите. В някои случаи може да има и диария. Протича по-леко в началото и човек трудно може да разбере дали е болен. На по-късен етап, след 7-8 ден, започва бързо да прогресира и засяга белия дроб, най-вече алвеолите (малките отдели на белия дроб). Оттам се получава и дихателна недостатъчност. Колкото до коронавируса, надявам се да не съм прав, но смятам че тепърва ще навлезем в неговия пик.
 
За кого са по-опасни грипният вирус и коронавирусът? Има ли разлика в опасността за различните възрасти?
 
За щастие, коронавирусът не засяга хората в детска възраст, но лошото е, че децата могат да бъдат преносители. По-опасен е за хората над средната възраст и хората със заболявания като сърдечна недостатъчност, онкоболни, диабетици, страдащи от бронхиална астма или хора с ниски нива на имунитет. Тези хора могат да бъдат засегнати и бързо да се усложни здравословното им състояние. Коронавирусът създава тежки пневмонии, докато грипът обикновено се проявява при горните дихателни пътища (болки в гърлото, обща отпадналост), в редки случаи се усложнява до пневмония. Младите хора могат да бъдат преносители на коронавируса, затова не трябва да подценяваме ситуацията и да разчитаме на възрастта си. 
 
Необходима ли е, според вас, грипната ваканция за учениците?
 
Смятам, че грипната ваканция е не само препоръчителна, но и задължителна. Трябва да се спрат всички събирания, защото коронавирусът има бързо предаване. Разпространява се по въздушно-капков път – при ръкостискане или чрез близък контакт. Така че, моят съвет е, да се удължат забраните за културни мероприятия, конференции, спортни събития и прочие. Струпването на много хора на едно място предизвиква предаването на вируса по-бързо. Обявяването на забраната и ваканцията за учениците бяха много добра мярка. В отделението при нас има над 50 деца, повечето от които са с грип. Така че, хубаво е да се прекъсне веригата на разпространение. Но във Велико Търново положението към момента е стабилно.
 
В такъв случай добре ли е да се удължи ваканцията?
 
Най-напред трябва да се прецени какъв процент заболеваемост има. Но като превенция, би могло да се отпусне още една седмица. На определени места вече има удължаване. При коронавирусната инфекция не можем да говорим в дългосрочен план, защото тепърва идва в България. Това е сериозна пандемия и човек трябва да бъде отговорен към себе си и близките. Свидетели сме на ситуацията в европейските държави. Хората ограничиха посещенията си дори в магазините, в работното време и други. Така че, добре трябва да си направим сметката, да не поглеждаме лековато, а да бъдем отговорни. Смятам, че в близките дни всички ще осъзнаем сериозността на проблема. Дори аз, до преди седмица не очаквах такъв развой. Трябва да бъдем дисциплинирани.
 
Реално предпазната маска може ли да помогне и за двата вируса? 
 
Трябва да се ползват качествени маски, които имат добре изграден филтър, който не пропуска вирусните частици. Не можем да разчитаме на тях на 100%, но е желателно ползването. В интерес на истината, 2/3 от хората не знаят как да ползват личните предпазни средства – как се поставя, как се премахва. Освен това, маската трябва да бъде сменяна през 2-3 часа. Наличността в аптечната мрежа отговаря на определени стандарти. Властите съобщиха, че се правят обществени поръчки за маски за многократна употреба. Така че, препоръчвам да не се закупуват предпазни средства от случайни места или случайни хора.
 
Към кого можем да се обърнем, ако имаме съмнения, че сме заразени с коронавирус?
 
Има изграден алгоритъм. Ще посоча как се процедира във Велико Търново. Първо се сигнализира на личния лекар. Той се обажда до Спешна помощ. А тя осигурява транспорт до инфекциозно отделение, където има подготвени стаи за 14-дневно наблюдение. Ако се окаже, че човекът не е болен от коронавирус, след преминаване на опасния период се изписва.
 
Има ли лекарства, които могат да помогнат при коронавирус?
 
Основната ни задача е превенцията. Но, ако има заболял, той задължително се лекува в болнични условия. Възможностите са доста, в зависимост от здравословното състояние на пациента. На този етап се разчита, че човек би оздравял, ако постъпи в болнично заведение навреме. Започва се с антивирусна терапия, има и доста медикаменти в наличие, с които са запознати медиците и биха препоръчали на пациента. Има и създадена организация за реакция при епидемия в нашия град. Преминалият веднъж лечение на коронавирус, изгражда имунитет и не се заразява повторно.

Казват, че коронавирусът няма да се повлияе от високите температури? Има ли почва това твърдение?
 
На тази тема мненията са противоречиви. Надделява тезата, че коронавирусът не се влияе в голяма степен от високите температури. Като пример можем да посочим, че в Австралия, където температурите са високи, има заболели. Така че, за разлика от другите грипни вируси, които се инактивират при високи температури, за коронавируса се смята, че не можем да разчитаме на това. 
 
Взети ли са предпазни мерки за медицинския персонал в болниците?
 
Във Велико Търново на този етап ситуацията е задоволителна. Има маски, ръкавици, престилки, дезинфектанти. В нашата болница се гледа сериозно на въпроса и няма място за паника или дефицит на предпазни средства. 
Пикът на коронавируса в Китай беше три месеца и оттам стигаме до извода, че следващите месеци ще бъдат решаващи за нас в развитието на инфекцията.
 
Бих искал да апелирам гражданите да бъдат спокойни, от една страна, че това е инфекция, подлежаща на лечение; и да бъдат отговорни, от друга страна. Човек може да ограничи в рамките на една година екскурзии и посещаване на други градове. Трябва да бъдем по-смирени и с по-голяма отговорност към обществото. Всички сме свидетели как в една богата европейска държава като Италия се разви епидемията в бърз темп и как изведнъж държавата стопира. Важно е да спазваме инструкциите за дезинфекция и да избягваме публичните събития. Така нещата бързо ще влязат в норма. 

***
Екипът на нашата медия „Област Велико Търново” моли своите читатели в никакъв случай да не предприемат самолечение, на базата на препоръки в интернет пространството! 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ