област Велико Търново
Сподели
21 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Д-р Анета Маноилова: Здравеопазването трябва да е надпартийно

Д-р Анета Маноилова: Здравеопазването трябва да е надпартийно
“Държавата e абдикиралa от сектор здравеопазване!”. Това заяви д-р Анета Маноилова - номер 2 в листата на „БСП за България“ във Великотърновска област. Днес тя заедно с водача Явор Божанков и кандидатите за народни представители проф. Антоанета Анчева, проф. Севдалина Димитрова, Мирослава Ганчева, инж. Йордан Дончев и Наталия Сотирова се срещна с медиците от МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица.

“Създадоха се редица дефицити: липса на средства, на кадри. Създаде се хаос. Здравеопазването трябва да е надпартийно. Когато едно правителство направи реформа и тя е добра, следва да се продължи. Без промени на парче”, каза още д-р Маноилова.

“Няма пари в касата. Хората трябва да плащат за изследвания и преглед при специалист. Парите свършват 2 седмици преди края на месеца и пациентите с направления не могат да получат здравни грижи”. Това обясни един от лекарите на срещата. Кандидат-депутатите лично се увериха, че днес, едва 18-и юни,  пред кабинетите пациентите са посрещани от табелки, забраняващи използването на направления. Явор Божанков пое ангажимент да провери къде потъват парите от Здравна каса, предназначени за общинската болница в Горна Оряховица.
 
 
 * * *
 
 
Д-р Анета Маноилова е номер 2 в листата на „БСП за България“. Тя има две специалности - акушер-гинекология и онкология, има и две магистратури, едната по финанси, другата „Здравен мениджмънт“. Била е  общински съветник във Велико Търново в 3 мандата и член на борда на директорите на МОБАЛ ”д-р Стефан Черкезов ” 2013-2016г.

- Д-р Маноилова, Ковид кризата постави на сериозно изпитание здравната система в България. Кои са уроците, които трябва да научим?
- Коронавирусът само изостри всички проблеми в нашата система. Проблеми, които бавно и последователно се натрупваха през последните 20 г. В основата на всичко стои абдикирането на държавата от сферата на здравеопазването
 
Кадровият проблем, например, е изключително сериозен. Последиците от нормативния и финансовия хаос в здравеопазването пък имат вече непоправими последици. Всичко това обезверява и пациентите, и кадрите. Финансовите проблеми започнаха много отдавна, още през 2010 г., когато беше одържавен резервът на Здравната каса - 1 400 000 000 лева., след това всяко година продължиха отнемания на средства от Здравната каса. Има проблем и с лекарствата, които се изнасят, и често не достигат или са на завишени цени на нашия пазар.

- Как стигнахме дотук?
- Тази тенденция започна през 2000 г., когато всички болници станаха търговски дружества. А за всички работещи в системата е ясно, че заради различни финансови интереси на силни лобита, част от пътеките бяха свръх остойностени, а други оценени прекалено ниско. Това беше бомба с часовников механизъм, който доведе до отрицателния финансов резултат на голяма част от болниците.

- Диагнозата е ясна. А какво е “лечението” за здравната ни система?
- Липсата на креативни и подготвени мениджъри, които да управляват лечебните заведения, също допринася за това системата да не успява да се развива. Освен това държавата е тази, която трябва да обърне процеса и да координира двата основни фактора - финансовия и човешкия. Не бива да се пренебрегва  назрялата необходимост от разкриване на лечебни структури за долекуване при заболявания с дълъг възстановителен период като инсултът, например. Предвид изключително сериозния кадрови проблем твърде смело, но не и невъзможно е да помислим за реабилитиране на една пропусната възможност през миналите години -  наличие на Висш медицински институт във Велико Търново.

За последните 20 години обаче нито едно правителство не показа, че има стратегически поглед върху сферата на здравеопазването. Всичко става на парче.

Затова личната ми кауза като народен представител е електронното здравеопазване и всичко на светло - пациентски досиета, лечебен процес, остойностените медикаменти и услуги, обучението на персонала, отношението към пациентите, общественото мнение. Така би се получило модерно и подредено здравеопазване. 
 
 


 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ