област Велико Търново
Сподели
03 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Държавата отпусна средства за ремонт на моста в Шемшево и пътя към Преображенски манастир

Държавата отпусна средства за ремонт на моста в Шемшево и пътя към Преображенски манастир

250 065 лева за трайно възстановяване на общинския път VTR 1009 /Държаватапът І-5/ - Преображенски манастир, отпусна Министерски съвет. Целевият разход бе одобрен на последното заседание на кабинета, след като проектът първо получи зелена светлина от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Финансирането на този наложителен ремонт бе ангажимент, който пое лично председателят на Парламентарната група на ГЕРБ, избран от Великотърновския регион, Цветан Цветанов.

През март, по време на предизборната кампания Цветанов посети Преображенския манастир и при разговора си с игумена отец Георги заяви, че една от първите му задачи като народен представител в 44-тото Народно събрание ще бъде да съдейства за отпускането на необходимия финансов ресурс.

Преображенският манастир е не само любимо място за миряни от околностите, но и атрактивна дестинация за български и чужди туристи. Осеяната с дупки 2,5-километрова отсечка към манастира е единствената пътна връзка, а трасето не е ремонтирано от десетилетия. Състоянието на пътя се влоши още повече след изминалия зимен сезон.

Отпуснатите средства обезпечават напълно необходимите дейности, които включват фрезоване на старата настилка, изграждане на пътни банкети и отводняване, както и полагане на ново асфалтово покритие.

„Преображенският манастир е истински символ на българщината и неизменна част от облика на региона, затова съм щастлив, че оказваме необходимата подкрепа“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пътят е построен през 1935 година, като единственият ремонт, който е правен е полагането на тънък слой асфалт през 70-те години, обясни игуменът Отец Георги, който вече почти 30 години е в манастира. „За тези години кой ли не дойде и какво ли не обеща, но всичко остана само на думи. Затова сега сме радостни и приятно изненадани, и казваме голямо „благодаря“ на г-н Цветанов! Нека Господ му помага да изпълнява и занапред добрите си намерения. Да съградиш път, мост и чешма е нещо, което остава и нещо, най-видяно пред Бога. Защото по пътя минава и царят и пъдарят. Това няма давност и в него не може да има корист“, коментира Отец Георги. „Изказваме благодарност и от името на всички, които в бъдеще ще посещават манастира, защото в момента всеки ден слушаме упреци“, каза още Отец Георги.

На последното си заседание Министерският съвет одобри финансиране и за възстановяване на моста над р. Янтра между Велико Търново и с. Шемшево.  Отпуснатите средства са в размер на 1 167 902 лева. Част от свода на 130-годишния мост рухна след обилните снеговалежи в края на февруари и затвори пътя между старата столица и четири села. Съоръжението е част от общинската пътна мрежа и ще бъде изградено наново, което според оценката на експертите е икономически по-изгодно. Мостът ще е по-широк и с по-голяма товароносимост, предвид непосредствената близост на Западната промишлена зона във В. Търново и отварянето на все повече предприятия там.

Осигуряването на финансиране за изграждане на съоръжението също бе ангажимент, поет от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ