област Велико Търново
Сподели
06 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Доц. Милен Михов дари първите 500 лв. за възстановяване на килийното училище в с. Полски Сеновец

Доц. Милен Михов дари първите 500 лв. за възстановяване на килийното училище в с. Полски Сеновец
500 лв. лични средства дари доц. Милен Михов, който води листата на Коалиция "Българските патриоти" във Велико Търново в полза на родолюбива идея за възстановяване на килийното училище към местната църква в с. Полски Сеновец. Зам.-председателят на ВМРО и областен лидер на организацията връчи платежното нареждане на Красимир Колев, кмет на Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш.

Килийното училище, построено малко след съграждането на възрожденската и красива църква "Св. Теодор Стратилат" през 1838г.,  може да бъде реставрирано и кметът на селото, заедно с местната общност, са поели инициатива за това. Поемам ангажимента да дадем своя пример с принос за възстановяване на килийното училище - едно от образователните огнища на просветата в нашия великотърновски край, каза дарителят.

Доц. Михов пое ангажимент в следващите месеци, като народен представител да отделя от заплатата си необходимите средства, като в рамките на година се съберат 5000 лв.

Надявам се да успеем да съберем средствата. Общо са необходими около 60 000 лв., като общината е обещала да ни подпомогне с половината от тях. Това е първото дарение, за което благодарим на доц. Михов, надявам се да ни подкрепят и други дарители и родолюбиви българи", каза кметът на Полски Сеновец Красимир Колев.

По думите му инициативният комитет е от 7-8 души, които искат да възстановят това училище, да бъде реставрирано и да стане като музей, защото то е историческа ценност допълни още кметът.

Това не е първото дарение, което прави Милен Михов. В предходния мандат по същия начин е подпомагал със средства изографисването на църквата „Света Петка" в кв. Картала във Велико Търново.

 Грижата за нашите духовни паметници, изграждани в тежки условия, когато не е имало държава и бюджет, а се е разчитало на задружни усилия, е много важна. Ние, забравили тази духовност и ентусиазъм на старите българи, сме изправени пред заплахата да ги загубим. Затова Българските патриоти навсякъде в страната подкрепяме такива инициативи, включително и със свои средства, и с идеята да привлечем други родолюбиви българи", добави доц. Милен Михов.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ