област Велико Търново
Сподели
29 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Долна Оряховица празнува на 2 септември - програма за празника

Долна Оряховица празнува на 2 септември - програма за празника

Тази година Долна Оряховица чества 43 години от обявяването си за град. Празникът се провежда ежегодно в първата събота на месец септември. Всъщност датата, на която селището е обявено за град е 4 септември 1974 година, с указ на Министерски съвет.

Празничната програма ще започне на площада от 10:30 часа с детски празник, със съдействието на Сдружение „Алфа клуб“. От 19:00 часа Женски народен хор и Клуб за народни танци „Пъстреница“ при НЧ „Христо Козлев -1883“ ще изнесат концерт. Дует „Ердо и Тина“ ще се погрижат за доброто настроение на гостите. Българската фолклорна изпълнителка Цветелина Добрева ще бъде звездата на вечерта. Празникът ще завърши с илюминации.

Историческа справка свидетелства за дълголетното съществуване на селището. Името Долна Оряховица се споменава в турски документи от края на ХVІІ и началото на ХVІІІ век. В землището са запазени останки от тракийски и римски селища и трако-римски могилен некропол. Малкото намерени археологически находки на около 2 км северозападно от днешното селище говорят, че в местността Пенев мост е имало римско селище. Там е намерена натрошена строителна и битова керамика, която е близка с керамиката на античните керамични центрове на територията на Никополис ад Исрум, Бутово, Хотница, Павликени. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ