област Велико Търново
Сподели
28 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Доброто има име и то е НИКОЛАЙ НИКОЛОВ - собственик на "ПИМЕНС" ЕООД гр. Стражица

Доброто има име и то е НИКОЛАЙ НИКОЛОВ - собственик на ПИМЕНС ЕООД гр. Стражица
Читалище „Правда-2010” в село Горски Сеновец вече разполага с нова библиотека. Културните дейци отправят своите благодарности към дарителя Николай Николов

Стотици нови книги радват читателите от стражишкото село Горски Сеновец след дарителска кампания. Идеята на читалищното настоятелство за съвременен фонд от книги се е развила с времето и е получила неочакван обрат. След като години наред използвали тясно кътче в предверието, водещо към читалищния салон, решили да поискат под наем малко помещение в съседната сграда, където да поместят книгите и да направят и малка читалня. Трогнат от доброто начинание, собственикът решил да дари цялата сграда на читалището, за да допринесе развитието на традициите и културната дейност в селото.

Дарителят е Николай Николов и е собственик и управител на „Пименс” ООД – град Стражица, а читалищните дейци вече го наричат съвременен будител и голям приятел.

В кампанията за набиране на книги, сред множеството отзовали се, се е включила и бившият библиотекар Нели Цонева, която дарила над 700 книги от личния си фонд.

Вече текат организационни процеси по преместването на книгите, а помещенията са боядисани и готови. От Община Стражица дарили стелажи, Николов обещал и допълнителни мебели.

„Хората от селото много се зарадваха за библиотеката, с нетърпение очакват откриването й. Най-радостното е, че новата сграда няма стъпала и възрастните ще могат лесно да се придвижват. Вече ще имаме и читалня. Изключително сме благодарни на нашите дарители и най-вече на господин Николов за жеста, който ни направи. Наричаме го „будител”, защото той е от съвременните културни радетели”, споделят читалищните настоятели.

До 2010 година, селото не разполагаше с читалище. След възобновяването, от година на година, дейностите на културните дейци се разширяват. А от началото на годината получават и държавно субсидиране. Тази година Читалище „Правда-2010” в село Горски Сеновец отбелязва 115-годишна история, макар и с малки прекъсвания.

                  

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ