област Велико Търново
Сподели
06 май 2017
Автор: ОбластВТ

Днес православната църква чества деня на Свети Георги Победоносец

Днес православната църква чества деня на Свети Георги Победоносец

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Според народните поверия, Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Свети Георги Победоносец, израснал в богато християнско семейство, той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Олицетворява идеалния войн, покровител на войската. Според народните поверия и легенди е славен юнак, драконоборец и змееборец, който спасява девойка от ламята от долната земя и именно този му образ е застъпен в иконографията - светецът пронизва ламя със своето копие, възседнал бял кон.

Традицията повелява на този ден да се коли първото агне, родено през годината. Преди да се заколи, захранва се със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

По стара българска традиция, на Гергьовден около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Освен това, не трябва да се дават млечни продукти назаем.

Обредният хляб се украсява с фигурки на агънца, овчарска гега и кошара. След това, заедно с печеното агне се освещава и всички се събират около празничната трапеза, около която се играят гергьовденски хора. Момите се люлеят на люлки, всички се теглят на кантар за здраве, а накрая костите от агнето се заравят в земята.

Ето и най- често консумираните ястия за Гергьовден - на първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна. Сред останалите често приготвяни ястия са агнешка дроб сарма на фурна, агнешка супа, агнешко месо със зеленчуци и много други рецепти от традиционната българска кухня.

На Гергьовден имен ден празнуват: Георги, Гергана, Галя, Гинка, Ганка и Ганчо.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ