област Велико Търново
Сподели
12 окт 2018
Автор: ОбластВТ

Днес отбелязваме Деня на българската община

Днес отбелязваме Деня на българската община
На 12 октомври 1882 година е публикуван първият Закон за общините и градското управление в Държавен вестник. В него се регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт.


Тази дата се утвърди като традиция да се отбелязва Денят на българската община, с решение на делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините през 1998 година.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава – Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 - “Територията административно се дели на окръжия, околии и общини.”

Екипът ни пожелава на всички общински ръководители и служители успешна работа, много поводи за гордост и безброй реализирани проекти. Бъдете борбени и отговорни в утвърждаването на българската община като пазител на традициите и радетел за културното извисяване на обществото!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ