област Велико Търново
Сподели
16 мар 2019
Автор: ОбластВТ

Днес е Тодоровден – ден на коневъдите. Какви са традициите и поверията

Днес е Тодоровден – ден на коневъдите. Какви са традициите и поверията
Тодоровден, известен още като Ден на коневъдите, е празник, отбелязван в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Тодоровден в българския фолклор. Най-важните ритуали за празника са свързани с конете. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Основен обичай е да се устройват различни състезания за конете. В някои райони мерят тяхната сила – кой ще издържи най-голям товар. В други райони повече ценят тяхната бързина. Затова отбелязват Тодоровден с конни надбягвания, наричани надбързване или кушия. Победителят бива закичван с венец от клонки. В състезанията някога участвали само семейни мъже, които притежават и управляват свое стопанство.

Жените също имат свои ритуали на празника Тодоровден. Някога на този ден миели косите си с билки, за да са гъсти и лъскави като конските опашки. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки. А за здраве на конете, по традиция жените месят специални погачи с форма на конче или подкова. На трапезата трябва да присъстват: картофи, пита, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща.

Тодоровден като църковен празник. На този ден се възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Според житието на светеца, Теодор бил римски войник в императорския полк в гр. Амасий (Понт, Мала Азия). Той отказва да се подчини на заповедта на император Юлиан Отстъпник, който принуждава християните да извършват езически жертвоприношения. Дават му няколко дни за размисъл. Вместо това той подпалва езически храм. Отведен е на съд, чиято заповед е да бъде хвърлен в тъмница и бъде обречен на гладна смърт. След известно време, забелязвайки, че Теодор все още е жив, градоначалникът отново му предлага да извърши жертвоприношение и да спаси живота си. След отказа си, Теодор е подложен на жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра. Тогава градоначалникът го осъжда на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръства, сам се качва на кладата и умира като християнски мъченик.

В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ