област Велико Търново
Сподели
25 апр 2018
Автор: ОбластВТ

Директорът на ТД на НАП Велико Търново гостува в „Истории от моя живот" в СУ „Вела Благоева"

Директорът на ТД на НАП Велико Търново гостува  в „Истории от моя живот в СУ „Вела Благоева
 СУ „Вела Благоева” е между 42-те пилотни училища на Министерството на наука и образованието, в които се акцентира на кариерната ориентация на учащите. По тази причина в учебното заведение се изучава бизнес профила „Предприемачество“.
    
През есента на 2009 година в единственото училище в страната, носещо името на  Вела Благоева, стартира инициативата “Истории от моя живот“. Идеята  възниква от една 20-минутна среща на Стив Джобс с абсолвенти от Станфордския университет. На нея американският предприемач и изобретател разказва лични истории.
   
Първи гост на училището в  “Истории от моя живот“ в далечната 2009 г. е тогавашният кмет. Оттогава в училището по традиция гостуват редица изявени професионалисти в своята област, предприемачи, университетски преподаватели, политици, офицери, журналисти, дори вицепремиер и цирков артист. Всички те споделят пред учениците своя кариерен път. Целта на инициативата е да насочи и подпомогне учащите в техния професионален избор.
   
Първи гост на инициативата за 2018 г. е Ивайло Здравков, директор на ТД на НАП В. Търново. Той е поканен от директора  на училището Ангел Янчев, като единствено служебни ангажименти са попречили присъствието му в по-ранни издания на „Историята“.
   
На срещата присъстваха 70 ученици от IX до XII клас. В качеството си на икономист, адвокат и настоящ директор на седем области в рамките на териториалната дирекция, директорът запозна аудиторията със структурата и основните функции на приходната агенция. Г-н Здравков даде редица примери от живота на видни личности и лидери, преуспели в своята област, на които се е възхищавал и от които се е учил. Той сподели и интересни моменти от своя живот. Като ученик И. Здравков е изучавал експериментално почти всички предмети на руски език и подчерта, че владеенето на чужди езици е важно условие за всеки лидер и преуспял човек.
   
Как се става лидер? Лидерите трябва да умеят да се провалят, след което да се изправят и да продължат напред, каквато е „историята от живота“ на президента Линкълн. „Сега във вашите очи учителите ви са вашите лидери, на които искате да подражавате“, каза директорът.
  
„Човек пропуска 100 % от изстрелите, които не прави“,  тези думи на хокеиста Уейн Грецки са жизнено кредо и на Ивайло Здравков. Според  него, загубата на ентусиазъм води до провал. Най-мотивиращи за присъстващите ученици бяха „рецептата за успех“, заедно с препоръката към тях , че, за да си лидер и успешен предприемач, не е достатъчен само късмет, трябва и здрава работа.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ