област Велико Търново
Сподели
01 ное 2021
Автор: ОбластВТ

Димитър Николов дари на ХГ „Недялко Каранешев” портрет на Иван Момчилов

Димитър Николов дари на ХГ „Недялко Каранешев” портрет на Иван Момчилов
Фондът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се обогати с още едно произведение. Днес народният представител от 45-то и 46-то НС и кандидат за народен представител в 47-я Парламент Димитър Николов дари емблематичен портрет, интерпретиращ основоположника на учебното дело в Горна Оряховица Иван Момчилов. Този символичен жест, отправен към галерията в деня, когато почитаме нашите будители, е засвидетелствано уважение и към автора на творбата – Иван Караиванов, който е бележит художник с богато творчество и оставил изключително значимо културно наследство.

По желание на дарителя, картината ще бъде окачена в Гербовата зала на Община Горна Оряховица, където ще намери достойно място редом с други две произведения от същия автор – тези на Елена Грънчарова и на Атанас Буров. Портретът на Атанас Буров също е дарение на ХГ „Недялко Каранешев“ от Димитър Николов.

Иван Караиванов е едно от добре познатите имена на творци в града ни. Автор с дълъг житейски и творчески път, неговата палитра е уравновесена, прецизно изследваща всяка форма или трепкаво вибрираща в цветните мазки на живописното светопредаване. Предпочитаните сюжети са вдъхновявани от природата, от града, от красотата на българската селска къща с характерния й градеж, от родното. Често под четката на Караиванов заживяват и образи от историческото ни минало със силно символно присъствие. Чувството за познато засилва усещането на близост и сродяване с творческата действителност на художника, разказва уредникът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ Деница Александрова.

Тези образи, които са част от историята на Горна Оряховица, създаващи знакова същност и идеологична значимост, преоткриват логично мястото си в сградата на Общината. За мен е важно да се опазва културната памет на Горна Оряховица и апелирам всички ценители на изкуството да последват моя жест, за да може творчестото и културното ни наследство да не се разпилява. Иван Караиванов остави много и ценни картини като наследство, които заслужават да бъдат оценени, сподели Димитър Николов.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ