област Велико Търново
Сподели
01 апр 2021
Автор: ОбластВТ

Димитър Николов: България повече от всякога се нуждае от политическа зрялост

Димитър Николов: България повече от всякога се нуждае от политическа зрялост
Димитър Николов е икономист, с магистърска степен в сферата на управление на човешките ресурси. Целият му съзнателен живот, повече от 25 години, е свързан с медиите и публичните комуникации. Издател е на най-голямата извънстолична пресгупа. Председател е на Общинския съвет в Горна Оряховица.
 
- Г-н Николов, Вие сте медиен човек, издател сте на най-голямата извънстолична пресгрупа и не мога да не започна разговора ни с темата за фалшивите новини. Все по-често ги определяме като бич в социалните мрежи, но те за съжаление се настаняват трайно и в част от медиите. Не трябват ли по-конкретни законови регламенти в посока ограничаване и спиране на създаването и разпространението им?

- Фалшивите новини станаха обществен враг номер едно. Според мен има добър законов регламент, друг е въпросът за публичния регистър. От една седмица чакам писмен отговор за това кой е икономическият субект, който стои зад едно издание, което разпространява дискредитираща информация за мен. В неговия сайт няма никаква информация и контакти за хората, които го издават. Знаете, че онлайн изданията вече фигурират в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Законът е добър, друг е въпросът как се изпълнява. Лично аз се ангажирам, когато вляза в следващото Народно събрание, да работя за стриктното му прилагане.
В тази кампания ми липсваше смисления разговор за България и региона. Опонентите ни побързаха да го запушат в социалните медии, да го принизят и опростачат. И ако социалните медии са полето, то фалшивите новини са основен инструмент в хибридните войни. В новата история на България никога не сме имали проблем със свободата на изразяване, но свободата на словото изисква отговорност. Време е да затворим фабриките за фалшиви новини.

- Кандидат сте за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС, получихте и персонална подкрепа от автентичното дясно, дори и от президента Петър Стоянов. Всъщност има ли го още онова автентично дясно или е само част от абревиатурата на коалицията?

- Разбира се, че го има. СДС не е само юридически субект и съюз на свободни хора с десни консервативни убеждения. СДС е идея, която ще бъде вечна у нас, защото е свързана със свободния човек, с представата му за модерна България. Точно това автентично дясно разпозна в мен човекът с десен профил, с десен генезис и това ме радва. В цялата ни листа има ярки, изявени личности, свободни хора, доказали се в своите професии, десни хора. Аз винаги съм се определял като седесар по душа и се радвам, че най-голямата дясна партия у нас - ГЕРБ, член на ЕНП, намери мост към Съюза на демократичните сили, който е носител на автентичните десни ценности. Определям себе си като консерватор, защото моите ценности са трите стълба, които крепят дясното и това са Бог, Отечество, Семейство. Сигурен съм, че опитите, които виждаме в момента за подмяна на дясното и за налагане на диктатура на малцинствата, няма да успеят.

- Мислихте ли дълго, преди да приемете номинацията за кандидат-депутат?

- Категорично не. Мислих дълго, преди да реша да вляза изобщо в политиката. Аз добих самочувствие да се кандидатирам за общински съветник чак на 40 години, когато във фирмите ми работеха 60 човека. Много ми е забавно, когато към парламента се засилват хора без нито една година трудов стаж. Явно до 40 г. съм имал ниска самооценка, но сега не страдам от липса на самочувствие да дам заявка. Смятам, че последователно извървявам своя път, за мен местната власт бе изключително ценна школа.

- Успял, млад човек сте. Няма да Ви питам за цената на успеха, но ще Ви попитам какво още трябва да се случи в държавата, за да има повече хора като Вас и в тази връзка трябва ли да има промени в данъчната политика на правителството на ГЕРБ?

- В професията съм започнал на 17 години и вече имам над четвърт век стаж като журналист и издател и действително се чувствам като човек, който е реализирал своите мечти. Но както казват хората, когато Господ обича някого, сбъдва мечтите му. Прекрасно зная какво е да подпишеш платежно нареждане за заплати и осигуровки от свое име и за своя сметка. Това го пожелавам на всички, които са се запътили към 45-то Народно събрание. За да има стабилност в държавата, трябва да се запази данъчният модел, тъй като той е един от най-добре работещите. Посягането върху данъчния модел е посягане върху формиращата се средна класа в България и върху финансовата стабилност на държавата. За мен не е изненада, че основните ни опоненти се фиксират върху 120 000 българи с доход над 3900 лева. За мен е по-важно всички да се фокусираме върху онези 160 000 българи в активна възраст, които нито работят, нито учат. А Румен Гечев да говори за данъчна реформа е все едно да пуснем вълка в кошарата.

- Винаги преди избори се говори за повишаване стандарта на живот, а обещанията често са "на килограм". Вие проведохте много срещи с бизнеса и работници в региона. Обезверени ли са предприемачите и какво ви казаха хората?

 - Тази кампания е много по-различна от всички до сега. Няма ги големите срещи, големите събирания, но моята професия ме е научила много внимателно да слушам хората и зная, че това, което трябва да се направи в краткосрочен план е да опазим живота и здравето на всички, като и работните им места. Повече от всякога изпитвам респект към онези представители на бизнеса, които успяват да управляват смело риска и да запазват работниците и служителите си. Аз вярвам, че частната инициатива притежава онази сила и енергия, която може да изтегли държавата, ПП ГЕРБ е доказала, че може да създава добър бизнес климат, добра бизнес среда. Предприемачите не са обезверени, те имат своите съпротивителни сили. Те вярват в европейските ценности, които изповядват партиите ГЕРБ и СДС.
По време на всичките си срещи, аз видях едни много променени предприятия. Ще спомена най-големият работодател в Горна Оряховица - „Захарни заводи“. Само за десет години с европейски средства това предприятие се обнови технологично и стана конкурентоспособно.  А хората в предприятията, тези които крепят нашата социална система, вече се умориха от истерични политици, които чертаят разделителни линии  помежду им и зоват за реваншизъм и мъст.

- Ще се научат ли бизнесът и цялото общество, че преди да поискаш, трябва да дадеш? И можем ли да вярваме, че пандемията ще ликвидира сивата икономика, защото в много сектори работниците не могат да разчитат на помощ от държавата, тъй като не са осигурявани на реалните си доходи?

- Всяка криза и трудности имат и своя възпитателен и оздравяващ ефект. Факт е, че тези фирми, които работят на сиво, не получиха помощ от държавата по мярката 60 на 40. Но тези, които са работили на светло и са си декларирали оборотите, се възползваха от компенсациите и успяват да поддържат своя бизнес. Защото, както казва Атанас Буров, преди да започнат да се преразпределят едни богатства, те трябва да се създадат. Аз продължавам да вярвам в хората, които създават благата. По всичко личи, че по време на това управление е създаден един резерв,  който в момента умело се управлява от правителството, така че да няма големи сътресения в обществото.  

-В началото на разговора ни казахте Бог, Отечество, Семейство. Имате ли подкрепата на семейството си, като че ли го щадите по време на тази кампания?

- Семейството ми е главна опора, защото още с кандидатирането ми моята съпруга ми каза: За мен ти си вече победител. Животът в моето семейство не спира на 4 април. На съпругата и баща си не е необходимо да давам обяснения кой съм, те прекрасно ме познават. В същото време жена ми е най-големият ми коректив. Но не искам да експлоатирам семейството си точно за политическата кампания. Семейството си е моята крепост и моят личен спокоен пристан и не е необходимо да разказвам дали съм сменял памперси и съм разтварял сухо мляко, защото съм отгледал дъщеря на 24 години. Но от отглеждането на дъщеря ми до Парламента имам четвърт век професионална биография.

- Вашето послание към хората преди вота в неделя?

- Ще цитирам Харалан Александров, който познавам и дълбоко уважавам: Ние ще станем истински проспериращ народ и нация, когато станем солидарни с успеха. Защото българинът все още преживява по-тежко успеха на другия, отколкото собствените си неудачи. Аз ще добавя и още нещо – когато се молиш за дъжд, подготви се и за калта, която трябва да изтърпиш. На хората бих казал да вярват на личните си впечатления и да не се поддават на внушения. Нужна ни е стабилност и предвидимост, не е време за авантюри. Вярвам, че с икономическото възстановяване на държавата, ще дойде и духовното пробуждане.
  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ